En inkluderande arbetsmiljö – ny rapport belyser möjligheter och utmaningar

Att hitta ett yrke som fungerar i längden kan vara en utmaning för ungdomar med diagnoser som diabetes, astma eller eksem. En ny kunskapssammanställning från Myndigheten för arbetsmiljökunskap lyfter hur arbetsmiljön påverkar möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att trivas och utvecklas på jobbet.

En av de stora utmaningarna är bristande kunskap hos arbetsgivare om hur funktionsnedsättningar kan påverka arbetsförmågan och vilka anpassningar som kan underlätta. Det kan handla om enkla förändringar, som möjlighet att ta pauser vid behov, en anpassad arbetsmiljö för att undvika skadliga ämnen, eller att kunna arbeta flexibla tider för att hantera behandlingar och medicinering. Rapporten visar att många arbetsgivare tror att anpassningar är dyra och krångliga, men i verkligheten handlar det ofta om små insatser som gör stor skillnad.

Flexibilitet och en förstående arbetskultur är avgörande faktorer för att skapa en hälsosam arbetsmiljö. Stabilitet i schemaläggning och tydliga rutiner är särskilt viktiga för personer som behöver planera sin vardag noggrant. Samtidigt lyfter rapporten att även arbetskamrater spelar en stor roll – stöd från kollegor och en inkluderande arbetsplatskultur kan vara avgörande för att en person med funktionsnedsättning ska känna sig som en del av teamet.

Att göra genomtänkta yrkesval redan i skolan är viktigt för att undvika hälsorisker i arbetslivet. Studie- och yrkesvägledare, skolpersonal och föräldrar har därför en central roll i att hjälpa ungdomar att välja en väg som fungerar för dem på lång sikt. Rapporten visar att rätt stöd och anpassningar kan göra arbetslivet mer inkluderande för alla.

Publicerad 2025-03-06

Senast ändrad 2025-03-06