Obekväma arbetstider

Obekväma arbetstider är ett brett begrepp som innebär att man arbetar mycket tidigt på morgonen, på kvällen, under natten eller under helgen. Beroende på hur din arbetstid är förlagd så kan den medföra både hälsorisker och risker för olyckor. 

Vilka risker finns? 

Riskerna med obekväma arbetstider finns framför allt när du arbetar skift, det vill säga att arbetstiderna varierar över hela dygnet, ofta i någon form av schema. När arbetstiderna varierar över dygnet så störs kroppens naturliga dygnsrytm av att vara aktiv på dagen och sova på natten vilket över tid kan medföra olika hälsorisker. De vanligaste problemen vid skiftarbete är sömnproblem och trötthet och nästan alla har svårt att sova på dagen efter ett nattskift. Studier har också visat att långvarigt nattarbete kan leda till en ökad risk för högt blodtryck, diabetes typ 2, mag- och tarmbesvär, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Riskerna för dess problem ökar i takt med stigande ålder. 

En annan risk med obekväma arbetstider är att du inte får den lediga tid du behöver för återhämtning mellan arbetspassen. Ett vanligt förekommande exempel på detta är att arbeta ett kvällspass för att nästa dag börja arbeta tidigt på morgonen. Risken är då att du inte får tillräckligt med sömn och vila, vilket kan leda till problem med trötthet på både jobbet och hemmavid. 

Trötthet vid skiftarbete kan påverka både koncentration och uppmärksamhet och på så vis öka risken för olyckor i arbetet. Det mesta av risken minskar dock om arbetsbelastningen sjunker på natten. Tänk också på att trötthet vid skiftarbete ökar risken för trafikolyckor på väg hem från arbetet.  

Avslutningsvis så bör man också känna till att skiftarbete kan inkräkta på såväl familjeliv som fritid. De oregelbundna arbetstiderna kan försvåra umgänget med familj och förutsättningarna för att delta i fritidsaktiviteter och på så vis leda till en social stress. 

Vilka riskyrken finns? 

Obekväma arbetstider är vanligt förekommande i arbetslivet. Runt 36 % av alla som arbetar har obekväma arbetstider och ca 20 % arbetar skift. Skiftarbete och obekväma arbetstider är vanligast inom vård och omsorg följt av arbeten inom transport, industri, säkerhet, restaurang och nöjesbranschen.  

Lagar och regler 

Det finns lagar och regler för att vi ska få en bra arbetsmiljö. Arbetsgivaren har ansvar för att bedöma om det finns hälsorisker och att göra vad som behövs för att ta bort eller minska risken för ohälsa till följd av arbetstiderna. 

Arbetsgivaren är skyldig att ordna med en läkarundersökning, en så kallad medicinsk kontroll, för dem som arbetar på natten Det gäller även när man är elev under utbildning. 

Hur får man ett hållbart arbetsliv? 

Det sliter på kroppen att arbeta på tider som går emot kroppens naturliga dygnsrytm. Därför är det extra viktigt att du tar hand om sin hälsa i form av sömn, kost och motion när du arbetar på obekväma arbetstider. 

Se till att skapa förutsättningar för en så god sömn som möjligt mellan arbetspassen. Det gör du genom att sova i ett mörkt, svalt och tyst sovrum. Se till att vistas utomhus minst 30 min varje dag för att få solljus vilket stärker dygnsrytmen (funkar även mulna dagar). Försök dock undvika solljus på vägen hem om du arbetat på natten eftersom det kan göra dig pigg.  

Var försiktig med koffeinhaltiga drycker (som kaffe och energidryck) när du arbetar kvälls- och nattpass. De kan hjälpa till att hålla dig vaken och koncentrerad under arbetspasset men istället kan du får svårare att sova efter arbetspasset. Koffein bör för många undvikas innan du ska lägga dig. 

Kroppen mår bäst av normala rutiner och därför bör du undvika stora måltider mellan midnatt och tidig morgon. Om du ska arbeta natt se då till att äta kvällsmat innan arbetspasset och en lättare frukost innan du går och lägger dig på morgonen.  

Angående motion så är bör du röra på dig minst 30 min om dagen och helst kombinera det med två till tre träningspass i veckan.  

Om du har möjlighet att själv påverka dina arbetstider, tänk då på att inte arbeta onödigt långa pass (inte längre än 12h), inte arbeta för många dagar i följd och att inte ha mindre än 11 timmar ledigt mellan arbetspassen. 

Arbetar du skift så ska skiftgången helst gå från förmiddagsskift till eftermiddagsskift till nattskift. Se till att du sprider ut lediga dagar för att få möjlighet till återhämtning under arbetsveckan och att du inte glömmer bort att ta ledigt ett par helger i månaden för att få privatlivet att fungera. 

Senast ändrad 2023-06-14

Publicerad: 2021-04-11