Köks- och restaurangbiträde

Restaurangbiträden eller köksbiträden arbetar du ofta i ett storkök eller på restauranger, men även i kök på sjukhus, skolor, caféer och hotell. Ibland kan du även arbeta inom livsmedelsindustrin.

Det är ett praktiskt och omväxlande yrke och arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken typ av restaurang eller vilket kök man jobbar i. Arbetet kan ibland vara stressigt och tungt. Ofta jobbar man i ett arbetslag och det viktigt att kunna samarbeta med övrig personal.  

 Vilka är riskerna?

  • Våtarbete.- Arbete i restaurang och kök innebär att du tvättar ofta händerna eller ofta kommer i kontakt med vatten, något som kan torka ut huden och göra den känslig för irriterande ämnen. Har man otur kan man få handeksem som kliar på eftersom händerna ofta är våta. Att arbeta länge med täta handskar kan också leda till eksem.  
  • Allergiframkallande ämnen. Kontakt med viss mat som kryddor, citrusfrukter och så vidare gör att du kan få eksem och allergi. Även hantering av kött, fisk och andra livsmedel kan orsaka hudallergi med nässelutslag eller eksem.  
  • Buller – Vid arbete i kök och restaurang kan det uppstå höga ljud med risk för hörselskada.  

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att arbeta som restaurang och kösbiträde. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. Arbetsuppgifterna gör att du har lättare att få tillbaka handeksemet eller att det blir sämre. Eksem blir lätt infekterade, och om det sker blir man helt enkelt avstängd från arbetet för att inte matgästerna ska smittas av bakterier från infektionen. 

Förebygg och undvik

  • Våtarbete - Använd handskar för att skydda dig mot allergiframkallande och/eller irriterande ämnen. Använd gärna tunna bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem som kan orsakas av att arbeta för länge i täta handskar. Ta hand om huden genom att smörja in händerna ofta med en oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster.   
  • Allergiframkallande ämnen - Tvätta händerna efter hudkontakt med irriterande livsmedel och använd gärna handskar för att skydda huden. Tänk på att inte använda handskar hela tiden, låt huden lufta emellanåt. 
  • Buller – Använd hörselskydd då det i arbetsmiljön förekommer både ljud från aktiviteter i köket och impulsljud. 

Vill du veta mer? 

Du som går i skolan och har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som kökspersonal bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2023-10-05

Publicerad: 2023-08-29