Pizzabagare

En pizzabagare har både kundkontakt, gör pizzor och förbereder råvaror. Arbetet innebär också en hel del städning och disk. Mjöl som dammar kan orsaka och förvärra astma för pizzabagaren. Dessutom kan blöta råvaror, disk och handtvättar irritera huden och göra att man får handeksem.

Vilka är riskerna? 

  • Damm - Damm från mjöl kan framkalla allergi. Nästäppa, irriterade ögon, hosta och att det känns svårt att andas är då vanliga problem. Allergin kan utvecklas till astma. Mjöldamm kan även orsaka allergiska hudreaktioner i form av nässelutslag. 
  • Våtarbete - Att göra i ordning ingredienser till fyllningen ingår i jobbet och ibland också att diska och städa. De arbetsuppgifterna innebär mycket vattenkontakt, något som gör huden skör. Har man otur kan man få handeksem. Man kan även få eksem av att arbeta länge med täta handskar.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astma/eksem eller hade så kallade böjveckseksem när du var liten, bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli pizzabagare eftersom besvären kan komma tillbaka. Om eksemet blir infekterat blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Damm - Försök att arbeta på ett sätt som inte virvlar upp så mycket damm håll rent i lokalen. Använd punktutsug vid degblandaren och på andra ställen där risken är stor för att det ska damma. 
  • Våtarbete - Använd handskar när det är möjligt, till exempel när du diskar och hanterar livsmedel. Använd gärna bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem när du diskar. Skydda händerna genom att smörja in dem med en mjukgörande oparfymerad kräm före och efter jobbet.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som pizzabagare bör kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2022-07-13

Fotograf/Illustratör: Matton