Pizzabagare

Mjölet som dammar kan orsaka och förvärra astma för pizzabagaren. Dessutom kan blöta råvaror, disk och handtvättar irritera huden och göra att man får handeksem.

Vilka är riskerna? 

  • Damm- Damm från mjölet kan framkalla allergi. Nästäppa, irriterade ögon, hosta och att det känns svårt att andas är då vanliga problem, som också kan dyka upp efter att man gått hem från jobbet. Allergin kan utvecklas till astma. Mjöldamm kan även orsaka allergiska hudreaktioner av typ nässelutslag (urticaria). 
  • Våtarbete- Att göra i ordning ingredienser till fyllningen ingår i jobbet och ibland också att diska och städa. De arbetsuppgifterna innebär mycket vattenkontakt, något som gör huden skör. Har man otur kan man få handeksem. Man kan även få eksem av att arbeta länge med täta handskar.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astma eller har/har haft handeksem, eller har haft eksem när du var liten, bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli pizzabagare. Eksem blir ofta infekterade, och då blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare. Arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller bli värre. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Damm - Försök att arbeta på ett sätt som inte virvlar upp så mycket damm. Använd punktutsug vid degblandaren och andra ställen där risken är stor för att det ska damma. Dammsug och våttorka när du städar
  • Fysisk belastning - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.
  • Våtarbete - Använd handskar när det är möjligt, till exempel när du diskar och hanterar livsmedel. Använd gärna bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem. Skydda händerna genom att smörja in dem med en mjukgörande oparfymerad kräm efter jobbet och på raster.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som pizzabagare bör kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-25

Fotograf/Illustratör: Matton