Murare

Att vara murare kan vara ett tungt jobb, men resultatet syns tydligt och länge. Du murar väggar och skorstenar och ser till att husfasader får en putsning. Ofta jobbar murare i arbetslag på byggen, ute och inne året om. Tunga lyft, kyla och damm kan göra jobbet besvärligt om du har astma

Vilka är riskerna? 

  • Damm - Murare utsätts fördammet från torrt cement och murbruk. Det kan vara irriterande för luftvägarna och dammet kan utlösa astma. Cement torkar ut och irriterar huden och kan ge kontakteksem och krom i cement kan orsaka allergiskt kontakteksem. 
  • Kyla - Den som har astma kan få mer besvär av att arbeta utomhus i kyla. 
  • Våtarbete och nötande arbete - Murbruket är vått och arbetet nöter på händerna. Det kan leda till handeksem. Då blir huden torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astma eller har haft eksem när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli murare. Arbetsuppgifterna gör att eksemet och astman kan komma tillbaka eller förvärras. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Damm - Använd andningsskydd som skyddar dig från att andas in irriterande damm.
  • Fysisk belastning - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Som murare är det bra att genomföra pausrörelser flera gånger per dag. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.
  • Våtarbete och nötande arbete - Använd torra rena handskar som skyddar mot fukt i murbruk och puts. Smörja in händerna ofta med mjukgörande parfymfri hudkräm så att huden inte blir uttorkad. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi, astma och eksem inom jobbet som murare bör kontakta studie- eller yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola.

 

Senast ändrad 2021-05-16

Fotograf/Illustratör: Matton