Murare

Att vara murare är ett tungt jobb som kan vara påfrestande för kroppen, men resultatet syns tydligt och länge. Du murar väggar och skorstenar och ser till att husfasader får en putsning. Ofta jobbar murare i arbetslag på byggen, ute och inne året om. Tunga lyft, kyla och damm kan göra jobbet besvärligt om du har astma.

Vilka är riskerna? 

  • Damm - Murare utsätts för damm från torrt cement och sand. Det kan vara irriterande för luftvägarna och dammet kan utlösa astma. Cement torkar ut och irriterar huden och krom i cement kan orsaka allergiskt kontakteksem.
  • Kyla - Den som har astma kan få mer besvär av att arbeta utomhus i kyla. 
  • Våtarbete och nötande arbete - Murbruket är vått och arbetet nöter på händerna. Det kan leda till handeksem. Då blir huden torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astma eller har haft eksem när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli murare. Arbetsuppgifterna gör att eksemet och astman kan komma tillbaka eller förvärras. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Damm - Använd rätt sorts andningsskydd som skyddar dig från att andas in irriterande damm när du blandar murbruk.
  • Fysisk belastning - Muraryrket är tungt och kan vara påfrestande på kroppen. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen kan man se till att tänka på sin arbetsställning och röra på sig under rasterna. För mer information om kroppen, läs sidan om rörelseapparaten.
  • Våtarbete och nötande arbete - Använd torra rena handskar som skyddar mot fukt i murbruk och puts. Smörj in händerna ofta med mjukgörande parfymfri hudkräm så att huden inte blir uttorkad. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi, astma och eksem inom jobbet som murare bör kontakta studie- eller yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola.

Senast ändrad 2022-07-13

Publicerad: 2020-05-15