Hovslagare

Hovslagare arbetar med hovvård av hästar bl a genom verka (forma) och att sätta skor på hovarna. Eftersom hoven ständigt växer måste en häst verkas och skos med ca 6-8 veckors mellanrum. Arbetet kräver noggrannhet och precision. Även annat som sprickor i hoven eller sk hovböld behandlas av hovslagare. Hovslagare arbetar oftast som egna företagare.

Om du har astma och/eller är allergisk, eller har haft böjveckseksem (atopiskt eksem) när du var liten bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att utbilda dig till hovslagare. Det är svårt att skydda sig från risken att bli allergisk mot häst, eftersom det ingår i jobbet att ta hand om dem. Arbetsuppgifterna gör att eksem och astma kan komma tillbaka eller förvärras. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

Vilka är riskerna?

  • Allergiframkallande ämnen – Hovslagare riskerar utveckla allergi mot hästar. Näsan kan börja rinna, ögonen klia och det kan bli svårt att andas. Oftast sker skoningen i hästens hemmiljö och det kan finnas andra djur och damm i miljön som man kan få symtom utav.
  • Skaderisk - Vid arbete med hästar finnas en risk för att bli sparkad, trampad eller biten. Hästar är flyktdjur och kan reagera på saker som sker i omgivningen.
  • Buller Vid justering av skorna, hamrande på metallen eller användning av sliprondell, och när skon sömmas på hoven uppstår höga ljud och ljudimpulser.

Förebygg och undvik

  • Skaderisker – Det är viktigt att hantera hästen på ett säkert sätt. Hästen ska vara bunden och utrymmet ska ha bra belysning och vara så pass stort att du inte kan bli klämd. Du ska kunna jobba ostört utan att människor eller andra hästar och djur stör.
  • Buller – Använd hörselskydd när det behövs.

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som hovslagare bör kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2023-06-02

Publicerad: 2023-01-11