Hälsoguide

Här hittar du information om olika hälsotillstånd, som kan vara viktigt att känna till innan du väljer utbildning eller yrke. Här kan du också läsa hur du kan göra för att skydda dig för att få ett hållbart arbetsliv.

Finns det yrken som personer med astma inte kan ha.

Om du ska arbeta med vissa starkt allergiframkallande kemikalier kan astma eller andra allergiska sjukdomar försämras, därför måste du ibland göra en läkarkontroll innan du börjar för att få ett intyg att få utföra arbetet. Det här kallas medicinska kontroller och det kan du läsa mer om på sidan om astma och medicinska kontroller.

 

Vet du vad rinit är?

Rinit är en sjukdom i näsan som orsakas av ämnen i luften som man andas in, till exempel damm. Typiskt för rinit är nästäppa, nysningar, rinnande näsa, klåda i näsan och ibland näsblod. Luften till lungorna går till stor del genom näsan och allergiframkallande eller irriterande ämnen i luften kan fastna i näsan och orsaka inflammation. Du kan läsa mer om Rinit och hur du kan få ett hälsosamt arbetsliv med rinit här.

Få ett hållbart arbetsliv

Du vet säkert hur viktigt det är att sova tillräckligt och att röra på dig regelbundet. Båda sakerna hjälper dig att må bra både på arbetet och fritiden.

Men det finns fler saker som du själv kan tänka på för att ta hand om din hälsa, både för att förhindra ohälsa och för att du ska känna dig pigg och må bra under ett långt arbetsliv. På sidan om Hur man får ett hållbart arbetsliv (länk) kan du få fler tips och råd.

healthguide.svg

Mer om dyselxi finna på JobbafriskNPF:s sida om dyslexi (länk).