Hundskötare

Som hundskötare kan du arbeta på hunddagis, hundpensionat eller som hundrastare där du tar hand om andra människors hundar när de arbetar eller är bortresta. Arbetet kan innebära städning av hundboxar, utfodring och motionering av hundar. En förutsättning för att trivas med arbetet är att du tycker om och är van att hantera hundar. Det kan också vara bra att vara ansvarsfull, tålmodig och ha fysiska och psykiska egenskaper som gör att du klarar att hantera hundar med olika temperament.

Vilka är riskerna?

  • Fysisk belastning– Jobbet kan innebära ogynnsamma arbetsställningar vid städning av hundboxar och utfodring. Ogynnsamma arbetsställningar kan också förekomma vid oförutsedda händelser, som att man snabbt måste agera och lyfta en hund eller skilja på hundar som bråkar. Rastning av hundar kan också innebära plötsliga ryck i kopplet som gör att man kan falla omkull.
  • Allergiframkallande ämnen– Vid arbete med hundar finns risk för att utsättas för allergiframkallande ämnen så som pälsdjursallergener.
  • Skaderisk –Vid hantering av aggressiva hundar kan det finnas en risk att bli hundbiten.

Förebygg och undvik

  • Fysisk belastning– Använd bra skor när du motionerar hundarna. Promenera inte för många hundar åt gången och använd hjälpmedel så som midjebälte med stötdämpning att sätta fast kopplen i.  
  • Allergiframkallande ämnen – Pälsdjursallergiker bör inte arbeta som hundskötare.
  • Skaderisk –Det finns krav på utbildning och erfarenhet när det kommer till att ta hand om andras djur. Det är bra att ha utbildning och ha god kännedom om hur man hanterar hundar säkert för att undvik att bli biten.

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som hundskötare bör kontakta studie- eller yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola.

 

Senast ändrad 2024-05-17

Publicerad: 2024-05-17

Fotograf/Illustratör: www.storyset.com