Kiropraktor

Den som har ont i ryggen eller nacken, ischias eller huvudvärk ofta, kan få hjälp av en kiropraktor. Med exakta handgrepp justerar och manipulerar kiropraktorn kroppens leder så att de hamnar rätt igen. Arbetet innebär mycket kroppskontakt.

Vilka är riskerna? 

  • Våtarbeteoch nötande arbete  Det är nödvändigt att tvätta händerna och använda handsprit ofta, eftersom händerna hela tiden måste vara rena. Att arbeta med händerna nöter på huden och kan ge handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eller har haft eksem när du var liten (atopiskt eksem eller böjveckseksem) bör du fundera på riskerna innan du utbildar dig till kiropraktor, eftersom arbetsuppgifterna gör att du riskerar att förvärra eller få tillbaka eksemet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Belastningsskador - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.
  • Våtarbeteoch nötande arbete - Smörj in händerna ofta med oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster. 

Vill du veta mer 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som kiropraktor bör kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-15

Fotograf/Illustratör: Joyce McCown Unsplash