Kock

Som kock lagar du mat men arbetet kan även innebära att du planerar menyer, sköter inköp med mera. Det kan vara ett varierande och kreativt yrke. Arbetet kan innebära obekväma arbetstider och stress, beroende på arbetsplats. Har du problem med rygg eller leder bör du tänka på att kockyrket ibland kan vara tungt.

Vilka är riskerna? 

  • Våtarbete - Kockar tvättar ofta händerna, något som kan torka ut huden och göra den känslig för irriterande ämnen vilket kan leda till handeksem på händerna som ofta är våta. Att arbeta länge med täta handskar kan också leda till eksem. 
  • Allergiframkallande ämnen - Kontakt med kryddor, citrusfrukter och så vidare gör att en del kockar kan få eksem och allergi. Även hantering av kött, fisk och andra livsmedel kan orsaka hudallergi med nässelutslag eller eksem. 
  • Fysisk belastning – Arbetsuppgifterna är rörliga varierande och innebär ofta längre perioder av stående och gående. Det förekommer många handgrepp och rörelser av arm och hand samt tyngre hantering av till exempel grytor och lyft av matvaror. Arbetet belastar framför allt rygg, armar, axlar och ben.
  • Buller – Vid arbete i kök och restaurang kan det uppstå höga ljud med risk för hörselskada.  

Förebygg och undvik

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli kock kallskänka. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. Arbetsuppgifterna gör att du har lättare att få tillbaka handeksemet eller att det blir sämre.   

  • Våtarbete -Tvätta händerna efter hudkontakt med irriterande livsmedel och använd gärna handskar för att skydda huden. Tänk på att inte använda handskar hela tiden, låt huden lufta emellanåt.
  • Allergiframkallande ämnen - Använd handskar för att skydda dig mot allergiframkallande och/eller irriterande ämnen. Använd gärna tunna bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem som kan orsakas av att arbeta för länge i täta handskar
  • Fysisk belastning – Att lära sig bra arbetsteknik och ha tillgång till rätt arbetsutrustning minskar risken för besvär i muskler och leder. Läs mer under Muskel och ledbesvär.
  • Buller – Vid arbete i kök och restaurang kan det uppstå höga ljud med risk för hörselskada.

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som kock bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2025-02-28

Publicerad: 2020-05-15

Fotograf/Illustratör: https://storyset.com/