Kock

Som kock lagar du mat men arbetet kan även innebära att du planerar menyer, sköter inköp med mera. Det kan vara ett varierande och kreativt yrke. Arbetet kan innebära obekväma arbetstider och stress, beroende på arbetsplats. Har du problem med rygg eller leder bör du tänka på att kockyrket ibland kan vara tungt.

Vilka är riskerna? 

  • Våtarbete - Kockar tvättar ofta händerna, något som kan torka ut huden och göra den känslig för irriterande ämnen. Har man otur kan man få handeksem som kliar på eftersom händerna ofta är våta. Att arbeta länge med täta handskar kan också leda till eksem. 
  • Allergiframkallande ämnen - Kontakt med kryddor, citrusfrukter och så vidare gör att en del kockar kan få eksem och allergi. Även hantering av  kött, fisk och andra livsmedel kan orsaka hudallergi med nässelutslag eller eksem. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli kallskänka. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. Arbetsuppgifterna gör att du har lättare att få tillbaka handeksemet eller att det blir sämre. Eksem blir lätt infekterade, och om det sker blir man helt enkelt avstängd från arbetet för att inte matgästerna ska smittas av bakterier från infektionen.

  • Allergiframkallande ämnen - Tvätta händerna efter hudkontakt med irriterande livsmedel och använd gärna handskar för att skydda huden. Tänk på att inte använda handskar hela tiden, låt huden lufta emellanåt.
  • Våtarbete - Använd handskar för att skydda dig mot allergiframkallande och/eller irriterande ämnen. Använd gärna tunna bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem som kan orsakas av att arbeta för länge i täta handskar. Ta hand om huden genom att smörja in händerna ofta med en oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster.  

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som kock bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2022-10-11

Publicerad: 2020-05-15

Fotograf/Illustratör: https://storyset.com/