Kock

Som kock arbetar du skapande med kött, fisk och grönt – ett varierande och stressigt yrke. Många handtvättar och kontakt med starka ämnen i livsmedel gör att en del kockar får eksem eller allergi. Om du har haft problem med sånt tidigare kan det vara idé att tänka en extra gång innan du väljer denna bana.

Vilka är riskerna? 

  • Våtarbete- Kockar växlar mellan arbetsmoment och hanterar många olika livsmedel under en dag. Kött, fisk och andra livsmedel innehåller ämnen som man kan bli allergisk mot. Har man otur kan man få handeksem som kliar. Att arbeta länge med täta handskar kan också leda till eksem. Kockar tvättar ofta händerna, något som kan torka ut huden och göra den känslig för irriterande ämnen.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem), bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli kock. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.  

  • Belastningsskador - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.
  • Våtarbete/allergi - Använd handskar för att skydda dig mot allergiframkallande och/eller irriterande ämnen. Använd tunna bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem som kan orsakas av att arbeta för länge i täta handskar. Ta hand om huden genom att smörja in händerna ofta med en uppmjukande hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster.  

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som kock bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-15

Fotograf/Illustratör: Matton