Eksem

Eksem är en inflammation i huden med kliande, torr och röd hud. Huden kan fjälla, ha knottror, sprickor och blåsor. Böjveckseksem (atopiskt eksem) är den vanligaste eksemtypen och var femte barn har detta. 2-10% av den vuxna befolkningen har atopiskt eksem.

Vilka risker finns i arbetslivet

Arbeten som innebär kontakt med vatten, tvål, starka kemikalier, rengöringsmedel, oljor, lösningsmedel, skyddshandskar  och livsmedel kan orsaka och försämra eksem. Kyla eller värme, damm och nötning på huden kan också orsaka eksem. Eksem är vanligt inom vård och hantverksyrken.  Man kan också få kontaktallergi vilket innebär att man blir allergisk mot ämnen som huden kommer i kontakt med. V oftast på händerna.  Bland de ämnen som oftast ger problem finns: parfymämnen, konserveringsmedel, metaller som nickel , hårfärger, gummikemikalier och limmer.

Riskyrken  

Yrken där man kan riskera att få eksem är till exempel, bagare, frisör, barnskötare, kock, bilmekaniker, sjuksköterska/undersköterska, tandläkare/tandsköterska och städare.

Lagar och regler

Arbetsgivaren har ansvar för att bedöma om arbetet innebär hälsorisker och att göra vad som behövs för att utesluta eller minska riskerna. Arbetsgivaren är skyldig att se till att den skyddsutrustning såsom skyddshandskar som krävs finns tillgänglig.

För den som har eksem, framför allt handeksem, kan det vara problematiskt att utföra vissa arbetsuppgifter. De som har  handeksem med sprickor och blåsor får till exempel inte arbeta med livsmedel eller med patienter i vård och omsorg. Mer info finns i länksamlingen nedan.

Hur kan man skydda sig?

Att ha eksem innebär inte att man är tvingad till ett skrivbordsarbete resten av sitt liv, det finns gott om sätt att skydda huden på:

  • Välj oparfymerade produkter.
  • Skydda huden med handskar. Om du behöver täta handskar för att skydda huden mot till exempel kemikalier kan det vara bra att ha tunna bomullshandskar under då även täta handskar kan ge eksem.
  • Smörj med mjukgörande kräm för att undvika torr hud.
  • Sök snabbt hjälp om du får eksem, då ökar chansen att du kan fortsätta i ditt yrke trots eksemet, kontakta skolsköterskan eller vårdcentralen.

Hur får man ett hållbart arbetsliv?

Om man har eksem bör man i så hög utsträckning som möjligt välja ett rent och torrt arbete, för att eksemet inte ska försämras. Chansen för ett hållbart arbetsliv ökar om man känner till vilka risker som finns i arbetet och därigenom kan undvika dessa genom att välja ett annat yrke eller genom att skydda och ta hand om huden noggrant.

Det är också viktigt att använda rätt teknik och skyddsutrustning för att inte komma i kontakt med allergiframkallande och hudirriterande ämnen i arbetet. Om man får ett svårt eksem i sitt arbete kan man behöva byta arbetsuppgifter, vara sjukskriven, eller i värsta fall behöva byta yrke.

Yrken som ofta kan vara lämpliga vid eksem.

Ett arbete med torra och rena arbetsuppgifter som inte nöter på huden är bäst för den som har eller har haft eksem. Några exempel på sådana yrken kan vara; programmerare, receptionist, jurist, ingenjör, ekonom, väktare, journalist och optiker.

Våtarbete

Med våtarbete menas arbete där huden utsätts för långvarig eller upprepad kontakt med till exempel vatten, rengöringsmedel, livsmedel, lösningsmedel och andra kemikalier. Användning av handskar skyddar händerna, men långvarig användning av gummi eller plasthandskar kan också irritera huden. och räknas som våtarbete. Därför kan det vara bra att ha ett par tunna bomullshandskar under om man använder täta handskar.

Film

En liten film om allergiframkallande ämnen och handeksem.

Senast ändrad 2023-06-02

Fotograf/Illustratör: Matton