Frisör

Frisöryrket är tyvärr inte helt riskfritt. Den största faran är risken för handeksem eller allergier.

Vilka är riskerna? 

  • Kemiska ämnen - Frisörer använder många produkter som avger ångor och gaser till luften, till exempel hårfärger, permanentvätskor och blekmedel men även spray. Ångorna och gaserna kan vara irriterande när man andas in dem och kan framkalla astma 
  • Våtarbete - Som frisör är man ofta blöt om händerna och arbetar med många produkter som kan vara allergiframkallande, till exempel hårfärger, permanentvätskor, blekmedel och schampo. Det här är huden känslig för och det är lätt att få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. Det är vanligt att man använder handskar och det kan leda till eksem om man använder sådana ofta.  

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astma, eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli frisör. Arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras eller att du blir sämre i din astma. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. 

  • Kemiska ämnen - Försök att välja frisörprodukter utan irriterande eller allergiframkallande ämnen samt att arbeta på ett sätt som gör att du undviker att dessa ut i luften eller på dina händerAnvänd engångshandskar vid alla arbetsmoment och klipp håret innan färgning eller annan behandlingSalongen bör ha bra allmänventilation och punktutsug där man blandar hårfärg o blekmedel samt ovanför kundstolen.  
  • Fysisk belastning - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Som frisör är det bra att genomföra pausrörelser flera gånger per dag. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.
  • Våtarbete - Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm före och efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men undvik att ha handskar mer än när det är nödvändigt och byt ofta. Att arbeta lång tid i täta handskar kan orsaka eksem, detta kan förbyggas genom att använda en tunn bomullsvante inuti täta handskar. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som frisör bör du kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-15

Fotograf/Illustratör: Matton