Frisör

Frisöryrket är kreativt men tyvärr inte helt riskfritt. Den största faran är risken för handeksem och allergier.

Vilka är riskerna? 

  • Kemiska ämnen - Frisörer använder många produkter som avger ångor och gaser till luften, till exempel hårfärg, permanentvätska och blekmedel samt hårspray. Ångorna och gaserna kan vara irriterande när man andas in dem och kan framkalla astma. Kemikalierna kan även vara irriterande och allegiframkallande för huden.
  • Våtarbete - Som frisör är man ofta blöt om händerna vilket gör huden extra känslig för kemikalierna i de produkter som används, och det är lätt att få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. Det är vanligt att man använder handskar för att skydda händerna mot kemikalierna men samtidigt kan vissa handskar framkalla allergi och eksem om de används ofta och under längre perioder.  
  • Fysisk belastning - Som frisör är nacke och axlar särskilt utsatta för påfrestningar.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astma, eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du undvika att bli frisör. Arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras eller att du blir sämre i din astma. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. 

  • Kemiska ämnen - Välj att använda milda produkter, helst utan irriterande eller allergiframkallande ämnen. Försök att arbeta på ett sätt som gör att du undviker att händerna kommer i kontakt med kemikalierAnvänd engångshandskar vid alla arbetsmoment och klipp håret innan färgning eller annan behandlingSalongen bör ha bra allmänventilation och punktutsug där man blandar hårfärg och blekmedel samt ovanför kundstolen. 
  • Våtarbete - Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm före och efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men undvik att ha handskar mer än när det är nödvändigt och byt ofta. Att arbeta lång tid i täta handskar kan orsaka eksem, detta kan förbyggas genom att använda en tunn bomullsvante inuti täta handskar. 
  • Fysisk belastning - Det är bra att genomföra pausrörelser flera gånger per dag för att kompensera för belastningen på nacke och axlar. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som frisör bör du kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

hårstylist 

Senast ändrad 2023-01-20

Publicerad: 2020-05-15

Fotograf/Illustratör: https://storyset.com/