Kallskänka

Som kallskänka skapar du kalla rätter och desserter, det är ofta ett kreativt och varierande yrke. För det här arbetet kan det vara bra att vara stresstålig då arbetstempot på en del arbetsplatser periodvis är högt.

Vilka är riskerna? 

  • Allergiframkallande ämnen - Kontakt med kryddor, citrusfrukter och så vidare gör att en del kallskänkor får eksem och allergi. Även hantering av  kött, fisk och andra livsmedel kan orsaka hudallergi med nässelutslag eller eksem. 
  • Våtarbete - Kallskänkor växlar mellan arbetsuppgifter och handskas med många olika livsmedel under arbetsdagen. Därför behöver de ofta tvätta händerna, något som torkar ut huden och gör den känslig för irriterande ämnen. Har man otur kan man få handeksem som kliar.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli kallskänka. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. Arbetsuppgifterna gör att du har lättare att få tillbaka handeksemet eller att det blir sämre. Eksem blir lätt infekterade, och om det sker blir man helt enkelt avstängd från arbetet för att inte matgästerna ska smittas av bakterier från infektionen.

  • Allergiframkallande ämnen - Tvätta händerna efter hudkontakt med irriterande livsmedel och använd gärna handskar för att skydda huden. Tänk på att inte använda handskar hela tiden, låt huden lufta emellanåt.
  • Våtarbete - Använd handskar och använd bomullsvantar inuti täta handskar när det är möjligt. Smörj in händerna ofta och använd oparfymerad hudkräm. 

Vill du veta mer?

Du som funderar på att bli kallskänka, men undrar över riskerna inom yrket, bör kontakta  studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

restaurantbiträde restaurangbiträde cafébiträde

Senast ändrad 2022-07-07

Publicerad: 2020-05-15

Fotograf/Illustratör: https://storyset.com/