Kallskänka

Som kallskänka skapar du kalla rätter och desserter, det är ofta ett kreativt och varierande yrke. För det här arbetet kan det vara bra att vara stresstålig då arbetstempot på en del arbetsplatser periodvis är högt.

Vilka är riskerna? 

  • Allergiframkallande ämnen - Kontakt med kryddor, citrusfrukter och så vidare gör att en del kallskänkor får eksem och allergi. Även hantering av kött, fisk och andra livsmedel kan orsaka hudallergi med nässelutslag eller eksem
  • Våtarbete - Kallskänkor växlar mellan arbetsuppgifter och handskas med många olika livsmedel under arbetsdagen. Därför behöver de ofta tvätta händerna, något som torkar ut huden och gör den känslig för irriterande ämnen. Har man otur kan man få handeksem som kliar.
  • Fysisk belastning – Arbetsuppgifterna är rörliga och innebär ofta längre perioder av stående och gående. Det förekommer många handgrepp och rörelser av arm och hand samt tyngre hantering vid till exempel lyft av matvaror. Arbetet belastar framför allt rygg, armar, axlar och ben.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli kallskänka. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. Arbetsuppgifterna gör att du har lättare att få tillbaka handeksemet eller att det blir sämre. Eksem blir lätt infekterade, och om det sker blir man helt enkelt avstängd från arbetet för att inte matgästerna ska smittas av bakterier från infektionen.

  • Allergiframkallande ämnen - Tvätta händerna efter hudkontakt med irriterande livsmedel och använd gärna handskar för att skydda huden. Tänk på att inte använda handskar hela tiden, låt huden lufta emellanåt.
  • Våtarbete - Använd handskar och använd bomullsvantar inuti täta handskar när det är möjligt. Smörj in händerna ofta och använd oparfymerad hudkräm. 
  • Fysisk belastning – Genom att arbetsgivaren tillhandahåller stolar som gör att vissa arbetsuppgifter kan utföras sittande eller ståsittande kan risken med att stå och gå mycket minska. Att från början lära sig bra arbetsteknik och ha tillgång till rätt arbetsutrustning minskar risken för besvär i muskler och leder. Läs mer under muskel och ledbesvär

Vill du veta mer?

Du som funderar på att bli kallskänka, men undrar över riskerna inom yrket, bör kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

restaurantbiträde restaurangbiträde cafébiträde

Senast ändrad 2024-07-03

Publicerad: 2020-05-15

Fotograf/Illustratör: www.storyset.com/