Kallskänka

Som kallskänka skapar du kalla rätter och desserter – ett varierande och stressigt yrke. Många handtvättar och kontakt med starka ämnen i livsmedel gör att en del kallskänkor får eksem och allergi. Om du har haft problem med böjveckseksem tidigare är det bra att ta reda på vad jobbet innebär innan du väljer denna bana.

Vilka är riskerna? 

  • Allergiframkallande ämnen - Man hanterar kött, fisk och andra livsmedel som kan orsaka hudallergi som nässelutslag (urticaria) och eksem. 
  • Stress - Arbetstempot kan vara högt under vissa tider på dagen. 
  • Våtarbete - Kallskänkor växlar mellan arbetsuppgifter och handskas med många olika livsmedel under arbetsdagen. Därför behöver de ofta tvätta händerna, något som torkar ut huden och gör den känslig för irriterande ämnen. Har man otur kan man få handeksem som kliar.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli kallskänka. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. Arbetsuppgifterna gör att du har lättare att få tillbaka handeksemet eller att det blir sämre. Eksem blir lätt infekterade, och om det sker blir man helt enkelt avstängd från arbetet för att inte matgästerna ska smittas av bakterier från infektionen.

  • Belastningsskador - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Som kallskänka är det bra att genomföra pausrörelser flera gånger per dag. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.
  • Våtarbete/allergiframkallande ämnen - Använd handskar och använd bomullsvantar inuti täta handskar Smörj in händerna ofta: använd oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster. Undvik att arbeta länge i täta handskar då även detta kan orsaka eksem.

Vill du veta mer?

Du som funderar på att bli kallskänka, men undrar över riskerna inom yrket, bör kontakta  studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-15

Fotograf/Illustratör: Matton