Barnmorska

Barnmorska är ett legitimerat yrke som du kan bli om du vidareutbildar dig efter att du arbetat minst ett år som legitimerad sjuksköterska. Som barnmorska arbetar du med människor, där kvinnors reproduktiva hälsa är i fokus. Efter specialisering kan du även hjälpa kvinnor som är i klimakteriet.

Arbetet som barnmorska är varierade. Det kan innebära rådgivning om preventivmedel och gynekologiska undersökningar på en mottagning eller att du följer och ansvarar för gravida kvinnor och deras barn, från tidig graviditet, under förlossningen och den första tiden efter att barnet är fött. Som barnmorska kan du arbeta på en vårdcentral, en ungdomsmottagning, ett sjukhus, en privat mottagning eller som hyrpersonal på ett bemanningsföretag.

Vilka är riskerna?  

  • Våtarbete – Eftersom hygien är viktigt för att förebygga smitta behöver barnmorskor tvätta händerna noga efter varje patientkontakt, ibland upprepade gånger. Frekvent handtvätt med tvål och vatten gör att man kan få eksem. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor som kliar. Användning av engångshandskar kan likaväl irritera huden och ibland framkalla allergier.
  • Arbetstider– Obekväma arbetstider kan rubba dygnsrytmen och eventuellt sömnen. Det kan också vara svårt att hålla jämna mattider, något som är viktigt för till exempel diabetiker.

Så här kan du förebygga problem  

Om du besväras av eksem bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli barnmorska. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.  

Din arbetsgivare ska göra en riskbedömning av arbetet och vidta nödvändiga och lämpliga åtgärder som behövs för att du inte ska utsättas för skadlig exponering. Det är viktigt att du följer arbetsgivarens anvisningar och rekommendationer.

  • Våtarbete - Smörj händerna med en mjukgörande, oparfymerad kräm efter handtvätt (före raster, och efter jobbet). Handskar skyddar, men det kan vara svårt att använda dem i jobbet som barnmorska. 
  • Arbetstider - Om du har nattarbete måste arbetsgivaren ordna med en så kallad medicinsk kontroll.

Vill du veta mer?

Du som går i skolan och har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som Barnmorska bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola.

Senast ändrad 2023-10-03

Publicerad: 2023-10-03

Fotograf/Illustratör: freepik.com