Barista / Cafébiträde

Som barista/cafébiträde arbetar man professionellt med olika former av kaffedrinkar. Man arbetar oftast på caféer, konditorier, restauranger och barer. Arbetet är mycket utåtriktat och innebär mycket kontakt med kunder på daglig basis.

Vilka är riskerna

Barista/Cafébiträde ägnar sig inte enbart åt att servera kaffedrycker utan kan ha andra arbetsuppgifter på arbetsplatsen som är vanliga bland cafébiträden som att sköta kassa, servera mat och dryck, plocka disk och göra rent bord, diska, göra rent i lokalen, rengöra kaffemaskin med mera.

  • Arbetstider - Arbetet kan ske under helger, kvällar och tidig morgon. Oregelbundna arbetstider kan rubba dygnsrytmen och eventuellt sömnen. Det kan vara svårt att hålla regelbundna mattider, något som är viktigt för till exempel 
  • Våtarbete - Arbetet kan innebära återkommande kontakt med vatten, till exempel när man tvättar händerna och torkar av bord. Detta kan ge eksem. Diskmedel och andra och rengöringsprodukter kan irritera huden. Om eksemet blir infekterat får man inte ha kontakt med livsmedel i arbetet.
  • Buller - Höga ljudnivåer kan förekomma på caféer och restauranger, både från kunderna och musik vilket kan vara besvärligt om du har hörselskada.
  • Fysisk belastning - Belastningen på kroppen kan variera beroende på var du jobbar. Stillastående och gående korta sträckor förekommer oftast under större delen av arbetstiden vilket belastar fötter, knän och rygg. En del lyft av varor och material förekommer. Armarna är aktiva och framsträckta i många arbetsuppgifter vilket också ger belastning på nacke, skuldra och armar.

Förebygg och undvik

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att jobba som barista/cafébiträde eftersom det kan innebära en hel del våtarbete beroende på var man arbetar.

  • Arbetstider - Arbetar du mer än tre timmar mellan kl. 22.00-06.00 så ska det genomföras en medicinsk kontroll (för mer information se nedan) eftersom detta kan innebära en stor skaderisk om du tillexempel har diabetes.
  • Våtarbete - Använd handskar när du diskar och torkar bord och smörj ofta in händerna med oparfymerad handkräm. Använd handskar vid behov för att skydda dina händer. Att arbeta länge i täta handskar är inte heller bra för huden och kan ge upphov till handeksem.
  • Buller - Prata med din chef och ditt skyddsombud om vilka möjligheter som finns för att minska på buller från musik, kunder och maskiner på arbetsplatsen.
  • Fysisk belastning - Det är viktigt med pausrörelser fler gånger per dag. Tänk på att ha bra arbetsskor vid stående arbete. Ibland kan arbetsgivaren lägga in mjuka gummimattor där man går och står som mest. Försök göra arbetet varierat med möjlighet till pauser i sittande och vila för fötter och armarna.

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som barista bör kontakta eller studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola.

Senast ändrad 2024-05-02

Publicerad: 2024-05-02

Fotograf/Illustratör: www.storyset.com