Billackerare / Fordonslackerare

Som billackerare sprutlackar du plåtar till bilar, yrket kan också innebära mer konstnärlig lackering av färdigmonterade bilar.

Vilka är riskerna?

  • Allergiframkallande ämnen och kemiska ämnen - Billacker innehåller isocyanater som sprids i luften när vid sprayningen och när färgen härdar. Isocyanater är mycket irriterande för luftvägarna. De orsakar besvär som kan börja med nästäppa, irriterade ögon och svårigheter att andas. Ibland uppträder symptomen först när man har kommit hem från jobbet. Den som arbetar med isocyanater riskerar att utveckla svår astma och eksem.  
  • Vibrationer – Arbete med billackering innebär att man använder vibrerande maskiner som man håller med ett kraftigt handgrepp. De ger så kallade hand-armvibrationer som kan leda till besvär som domningar och stickningar i händerna.  
  • Buller – Det kan bullra högt från maskiner när man till exempel slipar, något som kan skada hörseln.  

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astma så kommer du inte att kunna arbeta som billackerare eftersom du oftast utsätts för isocyanater. Om du har astma är det förbjudet för dig att ha arbetsuppgifter där det kan förekomma isocyanater. Om du har eller har haft astma eller eksem när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli billackerare. Har du haft handeksem tidigare kan jobbet göra att det kommer tillbaka. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. 

  • Allergiframkallande ämnen och kemiska ämnen - Använd friskluftsmask och heltäckande kläder inklusive skyddshandskar som inte släpper igenom isocyanater. Om du arbetar med isocyanater måste arbetsgivaren ordna med en så kallad medicinsk kontroll för du ska få ett så kallat tjänstbarhetsintyg som visar att du kan utför yrket utan att riskera att bli sjuk.   
  • Vibrationer– Undvik att arbeta med vibrerande maskiner under långa stunder. Ta pauser och dela upp arbetet med vibrerande maskiner under dagen. Om du arbetar med vibrerande maskiner måste arbetsgivaren ordna regelbundna så kallade medicinska kontroller för att förhindra att du blir sjuk av arbetet. Det innebär att du får träffa en läkare som undersöker, gör tester och tar eventuella prover. 
  • Buller- Använd hörselskydd.  

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som billackerare/fordonslackerare bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2022-06-22

Fotograf/Illustratör: Illustration Charlotte Danielsson,