Barnskötare/Förskolelärare

Vilka är riskerna? 

  • Buller – Det kan förekomma höga ljudnivåer från barnen vilket kan innebära problem för dig som redan har en hörselskada.
  • Våtarbete – Arbetet kräver noggrann hygien eftersom barnskötare både byter blöjor och tvättar  de egna och barnens händer. Dessutom hanterar manmat och mellanmål. På vissa förskolor ingår också städning i arbetsuppgifternaDå hanterar man även starka rengöringsmedel och har kontakt med vatten. Att ofta tvätta händerna och ha kontakt med vatten är påfrestande för huden. När händerna ofta är fuktiga ökar risken för handeksem. Om eksemet blir infekterat blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare.  

Så här kan du förebygga problem  

Om du har en hörselskada eller besväras av eksem bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli barnskötareDiskutera med din läkare vad som gäller för dig. 

  • Buller – Det kan vara svårt att använda hörselskydd, men det finns särskilda öronproppar som stoppar höga ljud men släpper igenom samtal. Ljuddämpande åtgärder kan genomföras i lokalen och pedagogiska metoder kan ge bra effekt.
  • Våtarbete - Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men det kan vara svårt att använda dem i jobbet som barnskötare. Använd skyddshandskar om städning ingår i jobbet.

Vill du veta mer?  

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som barnskötare bör du kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

 

dagispersonal dagisfröken förskolepedagog 

Senast ändrad 2022-10-11

Publicerad: 2020-05-14

Fotograf/Illustratör: Icsilviu/pixbay