Barnskötare

Vilka är riskerna? 

  • Våtarbete – Arbetet kräver noggrann hygien eftersom barnskötare både byter blöjor och tvättar  de egna och barnens händer. Dessutom hanterar manmat och mellanmål. På vissa förskolor ingår också städning i arbetsuppgifternaDå hanterar man även starka rengöringsmedel och har kontakt med vatten. Att ofta tvätta händerna och ha kontakt med vatten är påfrestande för huden. När händerna ofta är fuktiga ökar risken för handeksem. Om eksemet blir infekterat blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare.  
  • Buller – Det kan förekomma höga ljudnivåer från barnen vilket kan innebära problem för dig som redan har en hörselskada.
     

Så här kan du förebygga problem  

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli barnskötareArbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. 

  • Fysisk belastning -  I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att, förutom raster, ta det man kallar mikropauser i arbetet. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten. 
  • Våtarbete - Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men det kan vara svårt att använda dem i jobbet som barnskötare. Använd skyddshandskar om städning ingår i jobbet. 
  • Buller – Det kan vara svårt att använda hörselskydd. Det finns öronproppar som dämpar ljudet. Du kan också försöka undvika situationer med barnen där höga ljud kan uppstå. 
     

Vill du veta mer?  

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som barnskötare bör du kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-14

Fotograf/Illustratör: Icsilviu/pixbay