Bagare

Bagaren kan både arbeta inom en större industri eller på ett mindre bageri. Hen arbetar ofta på natten eller från tidig morgon. I arbetet hanteras mjöl som dammar vilket kan orsaka och förvärra astma. Handtvätt, mjöl och kryddor irriterar huden och kan ge allergi och eksem.

Vilka är riskerna? 

  • Damm – Bagaren kan bli överkänslig mot damm från vetemjöl och rågmjöl och kan då få nästäppa, irriterade ögon, hosta och astma. Man kan även utveckla allergi. 
  • Fysisk belastning – Arbetet utförs huvudsakligen i stående och gående vilket ger en långvarig belastning på rygg, knän och fötter. Arbetet vid arbetsbordet innebär oftast att armarna hålls framsträckta vilket ger belastning på nacke, axlar och skuldra. Även ryggen kan hamna i ett framåtböjt läge och belastas extra i arbetet. Händerna används också i de flesta arbetsuppgifter, ibland med snabba rörelser och med kraft.    
  • Våtarbete– Att tvätta händernaär påfrestande för huden. När händerna ofta är fuktiga ökar risken för  handeksem. Man kan få kontaktallergi och även handeksem av vanliga kryddor som kanel och vanilj. Om eksemet blir infekterat, blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare.  
  • Arbetstider – Arbete på obekväma arbetstider kan rubba dygnsrytmen och eventuellt sömnen.  Det kan också vara svårt att hålla jämna mattider, något som är viktigt för till exempel diabetiker.

Förebygg och undvik 

Om du har eksem och astma, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksemböjveckseksem) bör du tänka på det innan du bestämmer dig för att bli bagare. Arbetsuppgifterna gör att eksemet och astman kan komma tillbaka eller förvärras. Om du till exempel blir allergisk mot mjöl eller får handeksem är det svårt att fortsätta jobba som bagare. Du kan då bli tvungen att byta yrke.Diskutera med din läkare vad som gäller för dig  

  • Damm Se till att det finns bra ventilation när man hanterar mjöl som dammar, till exempel när man blandar deg. Om inte det går, använd andningsskydd mot damm. 
  • Fysisk belastning – För att minska risken att utveckla skador i kroppen ska man få hjälp av arbetsgivaren att planera och lägga upp arbetet för att få variation för kroppen, lära in teknik för att belasta kroppen skonsamt och få information om hur arbetshjälpmedel används, till exempel att ha ett arbetsbord på en lämplig höjd. Det ska finnas möjlighet till att ta pauser i arbetet. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete som bageriyrket. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten
  • Våtarbete  - Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men det kan vara svårt att använda dem i jobbet som bagare. 
  • Arbetstider - Om du arbetar på natten måste arbetsgivaren ordna med en så kallad medicinsk kontroll för att förhindra att du blir sjuk. Det innebär att du kan få träffa en läkare som undersöker dig. 

Vill du veta mer?

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som bagare bör du kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2024-06-19

Publicerad: 2020-05-14

Fotograf/Illustratör: www.storyset.com