Bartender

Bartendern arbetar i regel på kvällar och nätter. Hen blandar drinkar och serverar drycker till gästerna på restauranger, barer och pubar. Man hanterar flera allergiframkallande råvaror som jordnötter och citrusfrukter. Det är ofta en livlig och stressig miljö där man träffar många människor. Man hanterar alkohol vilket kan vara ett problem för vissa individer.

 Vilka är riskerna?

  • Våtarbete – Arbetet kräver att det är rent och snyggt i baren och att man håller god hygien. Att gång på gång tvätta händerna och vara i kontakt med vatten är påfrestande för huden. När händerna ofta är fuktiga ökar risken för handeksem. Skal och juicer från olika frukter är irriterande för huden och kan ge eksem på händerna. Om eksemet blir infekterat blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare. 

  • ArbetstiderObekväma arbetstider kan rubba dygnsrytmen och eventuellt sömnen. Det kan också vara svårt att hålla jämna mattider, något som är viktigt för till exempel diabetiker.

  • Buller – Arbetet som bartender innebär i regel att man utsätts för buller och höga ljudnivåer från musik och människor, vilket kan vara besvärligt om du har en hörselskada.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eksem eller en hörselskada bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli bartender. Arbetsuppgifterna kan göra att eksemet förvärras. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Våtarbete - Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men det kan vara svårt att använda dem i jobbet som bartender. Använd skyddshandskar om det ingår i ditt jobb att städa. 

  • Arbetstider - Om du har nattarbete måste arbetsgivaren ordna med en så kallad medicinsk kontroll

  • Buller - Det kan vara svårt att använda hörselskydd. Det finns särskilda öronproppar som stoppar höga ljud men släpper igenom samtal. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som bartender bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2023-06-02

Publicerad: 2020-05-15