Bartender

Bartendern blandar drinkar och serverar drycker till gästerna på restauranger, barer och pubar. Det är ofta en livlig och stressig miljö där man träffar många människor under ett arbetspass. Man hanterar också ämnen kan ge problem i jobbet.

 Vilka är riskerna? 

  • Våtarbete– Arbetet kräver att det är rent och snyggt i baren och att man håller noggrann hygien.  Att tvätta händerna och ha kontakt med vatten är påfrestande för huden. När händerna ofta är fuktiga ökar risken för handeksem. Skal och juicer från olika frukter är irriterande för huden och kan ge eksem på händerna. Om eksemet blir infekterat blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare. 

  • ArbetstiderObekväma arbetstider kan rubba dygnsrytmen och eventuellt sömnen. Det kan också vara svårt att hålla jämna mattider, något som är viktigt för till exempel diabetiker.

  • Buller – I många barer kan det vara bullrigt med höga ljudnivåer från musik och människor, något som kan skada hörseln. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem), bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli bartender. Arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller bli sämre   Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Våtarbete- Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men det kan vara svårt att använda dem i jobbet som bartender. Använd skyddshandskar om det ingår i ditt jobb att städa. 

  • Arbetstider - Om du har nattarbete måste arbetsgivaren ordna med en så kallad medicinsk kontroll

  • Buller- det kan vara svårt att använda hörselskydd. Det finns öronproppar som dämpar ljudet. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som bartender bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-14

Fotograf/Illustratör: Matton