Biomedicinsk analytiker

En biomedicinska analytiker jobbar i ett laboratorium med att förbereda och analysera prover, de kan också jobba med forskning. Stora arbetsgivare är till exempel läkemedelsföretag, sjukhus och universitet.

Vilka är riskerna? 

  • Våtarbete - Vid den här typen av jobb ingår att man till exempel diskar och desinficerar saker vilket innebär att händerna ofta är fuktiga och utsäts för uttorkande ämnen, något som kan ge eksem. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. Det är vanligt att man använder handskar av plast eller latex, vilket huden också kan reagera på.
  • Allergiframkallande ämnen - I vissa forskningslaboratorier arbetar man med försöksdjur, som släpper ifrån sig olika allergen. Då riskerar den som redan har astma att astman blir sämre. Om man har anlag för allergi är det stor risk att man utvecklar allergi mot försöksdjuren. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astmaeksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksemböjveckseksem), bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli biomedicinsk analytiker. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. Arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras eller att din astma försämras. Tänk på att i det här yrket kan du också jobba mer teoretiskt vilket innebär att du slipper riskerna.

  • Våtarbete- Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm före och efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men undvik att ha handskar mer än när det är nödvändigt. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som biomedicinsk analytiker bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

labbass laboratorieassistent laboratoriearbetare

Senast ändrad 2022-10-11

Publicerad: 2020-05-15

Fotograf/Illustratör: Storyset.com