Biomedicinsk analytiker

Vilka är riskerna? 

  • Våtarbete - Vid vissa typer av jobb ingår att man till exempel diskar och desinficerar, något som ge eksem. Huden blir torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. Det är vanligt att man använder handskar av plast eller latex, vilket också kan ge eksem.
  • Allergiframkallande ämnen - I vissa  forskningslaboratorier arbetar man med försöksdjur, som släpper ifrån sig olika allergen. Då riskerar den som redan har astma att astman blir sämre. Om man har anlag för allergi är det stor risk att man utvecklar allergi mot försöksdjuren. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astmaeksem, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksemböjveckseksem), bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli biomedicinsk analytiker. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. Arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras eller attdin astma försämras. 

  • Fysisk belastning - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att, förutom raster, ta det man kallar mikropauser i arbetet. Vid arbeten som innebär att man gör många små rörelser är det bra att ofta göra det man kallar för pausrörelser under arbetsdagen. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten. 
  • Våtarbete- Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm före och efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men undvik att ha handskar mer än när det är nödvändigt. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som biomedicinsk analytiker bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-14

Fotograf/Illustratör: Matton