Djurskötare

Djurskötare arbetar till exempel i djurparker, i forskningslaboratorier, på hunddagis, i djuraffärer eller på lantbruk. Där tar de hand om djuren genom att hålla rent, ge dem mat och kontrollera att de är friska.

Vilka är riskerna? 

  • Allergiframkallande ämnen och damm - Djurskötare riskerar att utveckla allergi mot djuren. Att hantera djurens foder kan innebära kontakt med till exempel gräspollen och mögel, något som också kan orsaka allergi. Näsan kan börja rinna, ögonen klia och det kan blir svårt att andas.   
  • BullerInom lantbruk och i djurparker kan både maskiner och djur orsaka buller som kan vara skadlig för hörseln. 
  • Fysisk belastning – Arbetet är ofta rörligt och varierat för kroppen men kan ha inslag av tung fysisk belastning. Vilken fysisk belastning som ingår i arbetet beror till stor del på var någonstans du arbetar. Hantering av tunga fodersäckar, lyft av djur och burar, rengöring, belastar rygg, skuldra, armar och nacke.

Så här kan du förebygga problem  

Om du har astma och/eller är allergisk, eller har haft böjveckseksem (atopiskt eksem) när du var liten bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att utbilda dig till djurskötare. Det är svårt att skydda sig från risken att bli allergisk mot djuren, eftersom det ingår i jobbet att ta hand om dem. Arbetsuppgifterna gör att eksem och astma kan komma tillbaka eller förvärras. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. 

  • Allergiframkallande ämnen och damm - Försök ha bra ventilation där du arbetar och se till att det dammar så lite som möjligt. Det kan vara en bättre arbetsmiljö att jobba på ett välskött lantbruk än att ta hand om möss i ett laboratorium.  Använd andningsskydd om det behövs vid dammande arbetsuppgifter.
  • Buller - Använd hörselskydd om det behövs.  
  • Fysisk belastning – Arbetsgivaren ska planera arbetet så att tung fysisk belastning i möjligaste mån undviks, till exempel genom att användning av tekniska hjälpmedel. Arbetsgivaren ska också ge information om hur du kan arbeta skonsamt för kroppen

Vill du veta mer?  

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som djurskötare bör du kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

hundskötare hästskötare zooarbetare avbytare 

Senast ändrad 2024-06-25

Publicerad: 2020-05-15

Fotograf/Illustratör: Storyset.com