Per: Det finns vibrationsskydd som olika former av dämpare och isoleringar, men det är inte lätt att se på maskinen om den har det eller inte (och få maskiner har det). Det finns något som kallas balansring (kan ha lite olika benämningar, t.ex. auto-balancer) som kan monteras på roterande maskiner som t.ex. vinkelslipar och polermaskiner. En balansring fungerar bra för att ta bort de vibrationer som kommer från obalanskrafter som kan uppstå när slipskivan slits ojämnt, eller polersvampen inte hamnat perfekt centrerat.
Oavsett om en maskin har särskilt inbyggd teknik, eller inte, så kan man titta på vibrationsvärdet som ska finnas i manualen på alla CE-märkta maskiner, det anges i m/s2 . Om det värdet är två till tre m/s2 är det en bra maskin, som man kan planera att använda nästan en hel dag. Man får bara tänka på att värdet i manualen inte alltid stämmer med hur mycket maskinen vibrerar vid verklig användning, men det kan vara något att utgå när man börjar planera och sedan följa upp vid användning på arbetsplatsen.
Tid till insatsvärdet i tabellen nedan är den tid man maximalt kan planera att en anställd/elev ska använda en maskin per dag. OBS! tiden per maskin blir kortare om man använder flera maskiner samma dag.
Kerstin: Maskiner som bara kan användas ”kort tid” per anställd hör inte hemma i produktionen som naturligtvis är planerad för ändamålsenliga maskiner som kan användas så lång tid som behövs.