Florist

Florister arbetar oftast i blomsterbutik där de säljer blommor och växter, och gör buketter och andra blomsterarrangemang. Florister blöter ofta ned händerna, och det kan ge handeksem. Blommor kan också ha starka dofter och framkalla allergi.

Vilka är riskerna?  

  • Allergiframkallande ämnen - Vissa vanliga blommor kan ge allergiska reaktioner. En del växter har också starka dofter som kan göra det svårt att andas om man är känslig för detta. 
  • Våtarbete -  Händerna blir ofta blöta, till exempelnär man byter av vatten i vaser, snittar blommor och binder buketter. Det är huden känslig för och det är lätt att få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.  

Så här kan du förebygga problem  

Om du har astmaeksem eller har haft det när du var liten (atopiskt eksemböjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli florist. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. Arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras eller att du försämras i din astma. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet.  

  • Allergiframkallande ämnen - Om du vet att du är allergisk mot vissa växter, kan det vara svårt att arbeta som florist, då det kan vara svårt att helt undvika kontakt med dessa växter.  
  • Fysisk belastning - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att, förutom raster, ta det man kallar mikropauser i arbetet. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete.
  • Våtarbete -  Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm före och efter jobbet och på raster.  Använd plasthandskar när du byter vatten i vaserna. Handskar skyddar, men undvik att ha handskar mer än när det är nödvändigt. Att arbeta lång tid i täta handskar kan orsaka eksem något som kan förbyggas genom att använda bomullsvante inuti täta handskar.

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som florist bör kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-15

Fotograf/Illustratör: Anni Spratt Unsplash