Depression

Alla människor riskerar att någon gång i livet drabbas av en depression. Det finns en flytande gräns mellan nedstämdhet/sorg och depression. Nedstämdhet och känslor av sorg, besvikelse och misslyckande är naturliga tillstånd som kan komma upp vid svåra livshändelser. Oftast läker de ut av sig själva, medan en depression medför stora hinder i det dagliga livet på grund av svårigheter som försämrad uppmärksamhet, koncentration och minne. Tecken för depression kan vara allt från sömnsvårigheter till att man tappar intresset för aktiviteter som man tidigare tyckte om. Det finns hjälp att få om nedstämdheten inte går över. En läkare eller en psykolog kan avgöra om det är depression. Det kan behövas samtalsstöd eller medicin.

En del personer har lättare att få depressioner än andra. Om man mår dåligt och känner sig nedstämd nästan jämt under två veckor kan det tyda på en depression. Andra tecken är försämrad självkänsla och en känsla av hopplöshet och att känna att ingenting är roligt längre.

Oavsett om du går i skolan eller arbetar så behöver du prata med någon till exempel; din vårdcentral, elev- eller studenthälsan, en ungdomsmottagning, ditt skyddsombud, företagshälsovården eller en kurator. Är nedstämdheten är väldigt svår finns det hjälp på en psykiatrisk akutmottagning för barn och unga eller för vuxna.

Senast ändrad 2024-06-14

Publicerad: 2024-06-14