Hudterapeut

En hudterapeut får andra att må bra genom sina händer och sin kunskap om hud och kropp, ger behandlingar och lär ut hur kunderna ska sköta sin hud. Att tvätta händerna ofta kan ge dig eksem om du är känslig. För vissa kan även de doftande oljorna och krämerna bli påfrestande för luftvägarna.Vilka är riskerna?  

  • Våtarbete och nötande arbete - Hudterapeuter använder krämer och oljor under behandlingarna en del av dessa kan vara allergiframkallandeMan tvättar händerna oftaeftersom de måste vara rena hela tiden vilket kan nöta på huden på händerna. Det här är huden känslig för och det är lätt att få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar.  

  • Kemiska ämnen - Vissa doftande oljor och krämer kan göra det svårt att andas eller irritera i luftvägarna.  

Så här kan du förebygga problem 

Om du har astma och/eller eksem eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli hudterapeut. Arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras eller att du blir sämre i din astma. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig. 

  • Fysisk belastning - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Som hudterapeut är det bra att genomföra pausrörelser flera gånger per dag. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten. 

  • Våtarbete och nötande arbete - Smörj händerna med en mjukgörande oparfymerad kräm före och efter jobbet och på raster. Handskar skyddar, men använd inte handskar mer än när det är nödvändigt. Att arbeta lång tid i täta handskar kan orsaka eksem, detta kan förbyggas genom att använda en tunn bomullsvante inuti täta handskar. Det kan dock vara svårt att använda handskar i arbetet som hudterapeut. 

  • Kemiska ämnen - Välj allergitestade och doftfria produkter när du ger massage och behandlar dina kunders hud.   

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som hudterapeut bör du kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola.

Senast ändrad 2021-05-15

Fotograf/Illustratör: Matton