Massör

Genom massage kan man få människor att må bra genom att mjuka upp spända muskler och förebygga och lindra värk. För massören är kunskap om hur kroppen är uppbyggd och fungerar viktigt, liksom att tycka om att jobba med människor. Händerna är arbetsredskapen och de är känsliga för både många tvättar och oljor.

Vilka är riskerna? 

  • Allergiframkallande ämnen – Massörer använder lotion och liniment som innehåller konserveringsmedel och parfymämnen som kan ge kontaktallergi.
  • Våtarbete och nötande arbete- Att massera nöter på händernas hud, trots att man använder oljor, krämer och liniment under behandlingarna. Det är nödvändigt att tvätta händerna ofta, eftersom händerna hela tiden måste vara rena. Det är huden känslig för och man kan få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig noga för innan du bestämmer dig för att bli massör, eftersom arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras. Får du handeksem är det svårt att fortsätta jobba som massör. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Allergiframkallande ämnen och kemiska ämnen - Använd oparfymerade produkter när du ger massage. 
  • Fysisk belastning - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.
  • Våtarbete och nötande arbete - Smörj händerna med mjukgörande oparfymerad kräm före och efter arbetsdagen och på raster.

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som massör bör kontakta studie- eller yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-06-02

Fotograf/Illustratör: Matton