Massör

Som massör möter du patienter eller kunder med muskel- eller ledvärk. Arbetet innebär mycket kroppskontakt och händerna är ditt arbetsredskap.

Vilka är riskerna? 

  • Allergiframkallande ämnen – Massörer använder lotion och liniment som kan innehålla konserveringsmedel och parfymämnen vilka kan ge kontaktallergi.
  • Våtarbete och nötande arbete - Att massera nöter på händernas hud, trots att man använder oljor, krämer och liniment under behandlingarna. Det är nödvändigt att tvätta händerna ofta, eftersom händerna hela tiden måste vara rena. Huden är känslig för återkommande tvättar och man kan få handeksem. Huden blir då torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eller har haft eksem som liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig noga för innan du bestämmer dig för att bli massör, eftersom arbetsuppgifterna gör att eksemet kan komma tillbaka eller förvärras. Får du handeksem är det svårt att fortsätta jobba som massör. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Allergiframkallande ämnen och kemiska ämnen - Använd oparfymerade produkter när du ger massage och tvättar händerna. 
  • Våtarbete och nötande arbete - Smörj händerna med mjukgörande oparfymerad kräm före och efter arbetsdagen och på raster.

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna för allergi och eksem inom jobbet som massör bör kontakta studie- eller yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2022-10-11

Publicerad: 2020-05-15