Konditor

Kakor, tårtor och desserter är konditorns specialitet. Flinka fingrar och en konstnärlig ådra är bra att ha för att kunna göra både vackra och goda bakverk.

Vilka är riskerna? 

  • Våtarbete - Hygien är viktigt  och du behöver tvätta händerna regelbundet. När händerna ofta är fuktiga ökar risken för handeksem. Man kan även få eksem av att arbeta länge med täta handskar. 
  • Damm - Om du som konditor även arbetar i bageriet så utsätts du för mjöldamm. Om man redan har astma kan damm från till exempel vetemjöl förvärra astman. Man kan också få nästäppa och irriterade ögon och det finns risk att bli allergisk mot mjöldamm. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du redan har astma eller handeksem eller har haft eksem när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli konditor. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig, eftersom arbetet kan göra att besvären blir värre. Om eksemet blir infekterat blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare. Om du får handeksem eller allergi mot mjöldamm kan du bli tvungen att byta yrke helt och hållet. 

  • Våtarbete - Använd handskar för att skydda händerna. Använd bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem. Smörj in händerna ofta och använd oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster. 
  • Damm - Det är viktigt att hålla rent från mjöldamm och att det finns bra ventilation (som punktutsug) där det finns risk att damm bildas, till exempel där man blandar deg. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som konditor bör du kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2022-07-13

Publicerad: 2020-05-15