Konditor

Kakor, tårtor och desserter är konditorns specialitet. Flinka fingrar och en konstnärlig ådra är bra att ha för att kunna göra både vackra och goda bakverk. Kladdig kaksmet och många handtvättar kan ge handeksem, och mjölet som dammar i lokalen kan orsaka och förvärra astma.

Vilka är riskerna? 

  • Damm - Om man redan har astma kan damm från till exempel vetemjöl göra förvärra astman. Man kan också få nästäppa och irriterade ögon (rinokonjunktivit) och det finns risk att bli allergisk mot mjöldamm. 
  • Våtarbete - Konditorn arbetar med händerna och bakverken är ofta kladdiga och smetiga. Det är viktigt att tvätta händerna och diska redskapen ofta men när händerna ofta är fuktiga ökar risken för handeksem. Man kan även få eksem av att arbeta länge med täta handskar. 

Så här kan du förebygga problem 

Om du redan har astma eller handeksem eller har haft eksem när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli konditor. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig, eftersom arbetet kan göra att besvären blir värre. Om eksemet blir infekterat blir man avstängd från arbetet för att inte riskera att bakterier från infektionen sprids vidare. Om du får handeksem eller allergi mot mjöldamm kan du bli tvungen att byta yrke helt och hållet. 

  • Damm - Det är viktigt att det finns bra ventilation (som punktutsug) där det finns risk att damm bildas, till exempel där man blandar deg,
  • Fysisk belastning - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Som konditor är det bra att genomföra pausrörelser flera gånger per dag. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.
  • Våtarbete - Använd handskar för att skydda dig mot allergiframkallande ämnen. Använd bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem. Smörj in händerna ofta och använd oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som konditor bör du kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-15

Fotograf/Illustratör: Matton