Plåtslagare

Som plåtslagare arbetar man med att klä in tak och andra byggnadsdetaljer i plåt eller tillverka plåtföremål i en verkstad. Det finns många olika typer av arbetsuppgifter kopplat till plåtslageri, och det är vanligt att dela upp dem i tre olika yrkeskategorier; byggnads- och ventilationsplåtslagare, tunnplåtslagare och grovplåtslagare. De tre kategorierna har många likheter då det handlar om bearbetning av plåt, men det finns även stora skillnader bland annat när det gäller var arbetet utförs och vilken typ av plåt som används.

Vilka är riskerna?

  • Vibrationer - Vissa moment innebär arbete med vibrerande verktyg, och detta kan påverka muskler, nerver och kärl i händer och underarmar. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning och vidta åtgärder så att man inte arbetar för länge med vibrerande verktyg. Vibrationsskador kan bli kroniska och smärtsamma och göra att händernas funktion försämras. Om du har en sjukdom som påverkar muskler eller nerver, till exempel diabetes, är du extra känslig för detta.
  • Buller - Det kan bullra från maskiner och vid bearbetning av plåten,vilket kan skada hörseln.
  • Allergiframkallande och kemiska ämnen - I anslutning till vissa arbetsmoment används produkter som exempelvis lack, färg och lim vilka innehåller kemikalier. Vissa av kemikalierna är hälsofarliga då de kan ge exempelvis eksem och irritera luftvägarna , och för att arbeta säkert behövs kunskap och rätt utrustning.
  • Handintensivt arbete - Arbetet som plåtslagare kan ibland vara handintensivt med ensidiga handledsrörelser under längre perioder vilket innebär en risk att få besvär i hand/arm/axel och nacke.
  • Fysisk belastning - Arbetet kan innebära att man får bära och hantera tungt material och utrustning. Man kan arbete i obekväma arbetsställningar så som i knästående, med ryggen böjd eller med armarna över huvudet under längre stunder.

Förebygg och undvik

  • Vibrationer - När vibrerande verktyg och maskiner används ska din arbetsgivare göra en riskbedömning och se till att du inte utsätts för en skadlig mängd vibrationer. Om du har en sjukdom som påverkar muskler eller nerver, till exempel diabetes, är detta extra viktigt. Arbetsgivaren ska anordna medicinska kontroller för de som arbetar med vibrerande verktyg.
  • Buller - Använd hörselskydd.
  • Allergiframkallande och kemiska ämnen - Använd handskar och gärna långärmade arbetskläder för att inte få produkterna på huden. Använd andningsskydd om produkterna avger ångor som påverkar hälsan.
  • Handintensivt arbete - Om man bedömer att arbetet innebär en ökad risk för att få besvär ska arbetsgivaren anordna med regelbundna medicinska kontroller. Detta innebär en medicinsk undersökning för att tidigt upptäcka om man håller på att få besvär. Arbetsgivaren är skyldig att vidta åtgärder för att minska risken att få besvär. Detta kan vara att organisera arbetet eller använda arbetsmetoder som gör att risken för besvär minskar.
  • Fysisk belastning – Tunga lyft och obekväma arbetsställningar ska undvikas så långt det går. Arbetsgivaren ska göra en riskbedömning för att se hur arbetet ska organiseras och om det behövs hjälpmedel för att undvika riskerna. Läs mer om led- och musklelbesvär här (länk). 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om yrket eller riskerna inom jobbet bör du kontakta studie-och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2024-08-20

Publicerad: 2023-06-30