Målare

Att vara målare är ett omväxlande och rörligt jobb. Förutom att måla väggar inne och ute kan tapetsering, dekormålning och marmorering ingå i jobbet. Viktiga förberedelser som att ta ner gamla tapeter, spackla och slipa är också en del av arbetsuppgifterna. Vissa moment kan vara riskabla, men det finns bra sätt att skydda sig mot eksem och astma i jobbet.

Vilka är riskerna? 

  • Damm - Slipdamm från spackel torkar ut och irriterar huden och kan orsaka eksem. Dammet kan också irritera luftvägarna och vara problematiskt om man har astma
  • Allergiframkallande ämnen - Färg och spackel innehåller ofta konserveringsmedel som är allergiframkallande. Det kan göra att man får allergiskt eksem som gör huden torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. 
  • Kemiska ämnen – Vissa färger, lacker eller spackel innehåller lösningsmedel kan ge skador på nervsystemet när man andas in dem. 
  • Våtarbete och nötande arbete - Målare tvättar ofta händerna, sina arbetsredskap och arbetsunderlaget. Det är slitsamt för huden och kan ge eksem. Man kan även få eksem av att arbeta för länge med täta handskar.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eksem och astma, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli målare. Arbetsuppgifterna gör att eksemet och astman kan komma tillbaka eller förvärras. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Allergiframkallande ämnen och damm - Använd handskar och långärmade arbetskläder för att slippa få damm och färg på kroppen. Använd bomullsvantar inuti täta handskar. För att undvika att andas in farliga ångor och damm finns andningsskydd med olika filter. Använd dammfilter när du har arbetsuppgifter som dammar.
  • Fysisk belastning - I alla yrken finns det risk för belastningsskador. För att minimera risken att utveckla skador i kroppen ska man som arbetstagare ges möjlighet till att få information om hur man belastar kroppen skonsamt, hur arbetshjälpmedel används och möjlighet till att (förutom raster) ta det man kallar mikropauser i arbetet. Som målare är det bra att genomföra pausrörelser flera gånger per dag. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.
  • Handintensivt arbete - Arbetet som målare kan klassas som handintensivt. Om arbetet bedöms som handintensivt ska din arbetsgivare anordna en så kallad medicinsk kontroll. Det innebär regelbundna undersökningar för att förhindra att du skadas av det handintensiva arbetet.
  • Våtarbete och nötande arbete - Använd handskar för att skydda händerna mot kemikalier, väta och arbetsmoment som nöter på huden. Handskar är ett sätt att skydda sig mot allergiframkallande och/eller irriterande ämnen. Använd bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem som kan orsakas av att arbeta för länge i täta handskar. Smörj in händerna ofta: använd oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster. 

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som målare bör kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

Senast ändrad 2021-05-16

Fotograf/Illustratör: Matton