Målare

Att vara målare är ett omväxlande och rörligt jobb. Förutom att måla väggar inne och ute kan tapetsering, dekormålning och marmorering ingå i jobbet. Viktiga förberedelser som att ta ner gamla tapeter, spackla och slipa är också en del av arbetsuppgifterna.

Vilka är riskerna? 

  • Damm - Slipdamm från spackel torkar ut och irriterar huden och kan orsaka eksem. Dammet kan också irritera luftvägarna och vara problematiskt om man har astma
  • Allergiframkallande och kemiska ämnen - Färg och spackel innehåller ofta konserveringsmedel som är allergiframkallande. Det kan göra att man får allergiskt eksem som gör huden torr, röd och fjällig med sprickor och blåsor som kliar. Vissa färger, lacker eller spackel innehåller lösningsmedel kan ge skador på nervsystemet om man andas in dem. 
  • Våtarbete och nötande arbete - Målare behöver ofta rengöra händerna ibland med lösningsmedel för att få bort färg. Det är slitsamt för huden och kan ge eksem. Man behöver också rengöra sina arbetsredskap och ytor som ska målas, då kan händerna också komma i kontakt med starka rengöringsmedel. Långvarigt användande av handskar för att skydda händerna kan också leda till eksem. Målararbetet kan också nöta på huden till exempel när man bearbetar ytor länge.
  • Handintensivt arbete - Arbetet som målare kan ibland vara handintensivt med ensidiga handledsrörelser under längre perioder.
  • Fysisk belastning - Beroende på arbetets karaktär kan belastningen på kroppen kan vara hög, något som kan leda till belastningsskador.

Så här kan du förebygga problem 

Om du har eksem och astma, eller har haft det när du var liten (atopiskt eksem, böjveckseksem) bör du tänka dig för innan du bestämmer dig för att bli målare. Arbetsuppgifterna gör att eksem och astma kan komma tillbaka eller förvärras. Du kan bli tvungen att byta yrke helt och hållet. Diskutera med din läkare vad som gäller för dig.

  • Damm - Använd handskar och långärmade arbetskläder för att slippa få damm på huden. För att undvika att andas damm finns andningsskydd med olika filter. Använd dammfilter när du har arbetsuppgifter som dammar.
  • Allergiframkallande och kemiska ämnen  - Använd handskar och långärmade arbetskläder för att slippa färg och irriterande ämnen på huden. Använd bomullsvantar om handskarna är täta för att minska risken för att händerna är fuktiga under lång tid. För att undvika att andas in farliga ångor finns andningsskydd som fångar upp kemiska ämnen, dessa går att kombinera med dammfilter. Se till att du använder rätt sorts andningsfilter för ditt arbete.
  • Våtarbete och nötande arbete - Använd handskar för att skydda händerna mot kemikalier, fukt och arbetsmoment som nöter på huden.  Använd bomullsvantar inuti täta handskar för att undvika eksem som kan orsakas av att arbeta för länge i täta handskar. Smörj in händerna ofta och använd oparfymerad hudkräm före och efter arbetsdagen och på raster. 
  • Handintensivt arbete - Arbetet som målare kan klassas som handintensivt. Om arbetet bedöms som handintensivt ska din arbetsgivare anordna en så kallad medicinsk kontroll. Detta innebär regelbundna undersökningar för att förhindra att du skadas av det handintensiva arbetet.
  • Fysisk belastning - Som målare är det planera arbetet så att man får variation och man bör lägga in pausrörelser flera gånger per dag. Det är även viktigt att ha bra arbetsskor vid ett stående och gående arbete. För mer information om kroppen, läs under rörelseapparaten.

Vill du veta mer? 

Du som har frågor och vill veta mer om riskerna inom jobbet som målare bör kontakta studie- och yrkesvägledaren eller skolsköterskan på din skola. 

anläggningsarbetare 

Senast ändrad 2022-07-13

Fotograf/Illustratör: Matton