- Arbetsmiljörisk
- Buller
- Fysisk belastning
- Hand-armvibrationer
- Handintensivt arbete
- Helkroppsvibrationer
- Hot och Våld
- Kemisk exponering
- Kränkande särbehandling och mobbning i yrkeslivet
- Obekväma arbetstider
- Otrygga Anställningar
- Våtarbete
- Arbetsmiljörisker
- Befintlig sida: Våtarbete
Våtarbete
Med våtarbete menas arbetsuppgifter där huden (ofta på händerna) utsätts för långvarig eller upprepad kontakt med till exempel vatten, rengöringsmedel, livsmedel, lösningsmedel och andra kemikalier. Användning av handskar skyddar händerna, men långvarig användning av täta handskar kan också irritera huden och räknas som våtarbete.
Vilka risker finns i arbetslivet?
Våtarbete innebär risk för hudirritation och är en vanlig orsak till handeksem. Upprepad kontakt med hudirriterande ämnen och vatten (som är milt irriterande) skadar hudens naturliga barriär och skydd. Det är olika hur känslig huden är för våtarbete. Personer som har haft atopiskt eksem har större risk för att utveckla handeksem vid våtarbete. Yttre faktorer spelar också roll, till exempel luftfuktighet, kemikalier, nötning och temperatur. På vintern kan handeksem bli sämre vid lägre luftfuktighet och temperaturer. Handeksem som beror på kontakt med hudirriterande ämnen kallas irritationseksem. Besvären kan visa sig som torr hud och små sprickor. Vid kraftigare besvär kan man se rodnad, svullnad och ibland blåsor och sprickor i huden. Vid långvarigt eksem dominerar fjällande och förtjockad hud.
Vilka riskyrken finns?
Handeksem är den vanligaste arbetsrelaterade hudsjukdomen. Det kan vid till exempel hudsprickor och svullnad vara en smärtsam och kliande sjukdom som påverkar arbetsförmåga och livskvalitet negativt. Sjukdomen leder till stora kostnader för både individ och samhälle.
Exempel på yrken som innebär arbetsuppgifter med våtarbete är arbeten som undersköterska och sjuksköterska, och arbeten med livsmedel som kock, samt i serviceyrken som frisör.
Lagar och regler
Arbetsgivaren har ansvar för att bedöma om arbetet kan ge hälsorisker och att avgöra vad som behövs för att utesluta eller minska riskerna. Arbetsgivaren är skyldig att se till att skyddsutrustning som krävs, som skyddshandskar, finns tillgänglig.
För den som har eksem, framför allt handeksem, kan det vara svårt att utföra vissa arbetsuppgifter. Den som har handeksem med sprickor och blåsor får bland annat inte arbeta med livsmedel eller med patienter i vård och omsorg. Mer information finns i länksamlingen nedan.
Hur får man ett hållbart arbetsliv?
För att minska risken för irritationseksem ska mängden våtarbete minimeras och belastningen på huden minskas.
- Skydda huden med handskar. Om du behöver täta handskar för att skydda huden mot till exempel kemikalier kan det vara bra att ha tunna bomullshandskar under.
- Smörj med mjukgörande kräm för att undvika torr hud.
- Välj oparfymerade produkter. Hudkräm och handtvål bör vara utan parfym och starkt allergiframkallande konserveringsmedel.
- Sök snabbt hjälp om du får eksem, då ökar chansen att du kan fortsätta i ditt yrke trots eksemet, kontakta skolsköterskan eller vårdcentralen.
- Vid behov av arbetsbyte på grund av besvär med eksem, byt till ett arbete med torra och rena arbetsuppgifter som inte nöter på huden som programmerare, receptionist, jurist, ingenjör, ekonom, väktare och optiker.