Förebyggande åtgärder och personlig skyddsutrustning

Det är arbetsgivarens ansvar att göra riskbedömningar i arbetsmiljön. Så fort något ska hanteras måste man bedöma: innebär detta någon risk och hur ska vi i så fall hantera den risken? Att använda skydd är emellertid inte det första du ska ta till.

Riskbedömningar

När arbetsgivaren har gjort en riskbedömning och kommit fram till att det finns en risk är personlig skyddsutrustning det sista steget för att minska risken– Säg till exempel att du har en målare som ska sprutlackera med en färg som kan vara astmaframkallande. Då är det viktigt att den som ska arbeta med färgen inte utsätts för färgpartiklar och då följer man den så kallade ”åtgärdstrappan” där man i första hand tar bort det farliga och först om det inte går skyddar den som måste arbeta med farliga exponeringar genom personlig skyddsutrustning.

Åtgärdstrappan

  1. Substitution (byt till mindre farligt alternativ)
  2. Tekniska åtgärder (slutet system, processventilation)
  3. Organisatoriska åtgärder (arbete utförs under viss tid när det inte är farligt,)
  4. Personligt skydd (använd personligt skydd) Ska passa användaren!

I exemplet med målaren ovan blir det:

  1. Går det att byta ut det som är skadligt, finns det andra färger man kan använda som är mindre hälsoskadliga?
  2. Går det att använda ett slutet system med fjärrmanövrering så att ingen behöver vara i närheten av de skadliga ångorna?
  3. Går det att ändra arbetstider så att ingen utsätts för ångorna?
  4. Som en sista åtgärd, om andra tekniska eller arbetsorganisatoriska lösningar inte fungerar, får man skydda sig med  ett bra andningsskydd.

Senast ändrad 2025-03-14

Publicerad: 2021-10-15