APL för skolans personal
Att skapa en säker och stödjande miljö för elever med olika hälsotillstånd under deras arbetsplatsförlagda lärande (APL) är en viktig och lagstadgad uppgift för skolan. För att APL ska bli en meningsfull och trygg del av elevens utbildning, krävs ett strukturerat och förebyggande arbete från skolpersonal, inklusive APL-samordnare, mentorer, elevhälsa och rektorer. Denna vägledning erbjuder centrala punkter att tänka på, exempel på anpassningar samt hänvisningar till stödmaterial och riktlinjer.
Att samordna arbetsplatsförlagt lärande (APL) för elever med olika hälsotillstånd ställer särskilda krav på skolan. För att APL ska bli en meningsfull, trygg och hälsomässigt säker del av elevens utbildning, behöver skolpersonal (inklusive APL-samordnare, mentorer, elevhälsa och rektorer) arbeta förebyggande och strukturerat. Detta är lagstadgat och mer information finns hos arbetsmiljöverket (länk).
Kännedom om elevernas hälsotillstånd
För att kunna ge rätt stöd är det avgörande att ha god kunskap om elevens funktionsnedsättning eller hälsotillstånd, och hur det kan påverka arbetsförmågan i olika miljöer. Här är några exempel:
- Astma och allergier: risk vid kontakt med damm, byggmaterial, kemiska exponeringar, starka dofter, rengöringsmedel.
- Diabetes: behov av regelbunden blodsockerkontroll, tillgång till insulin, måltider.
- Epilepsi: kunskap om triggers och hur ett anfall hanteras.
- Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som ADHD, autism, Tourettes eller språkstörning: påverkan på koncentration, social interaktion, och behov av tydliga rutiner.
Identifiera behov av anpassningar
Identifiera och dokumentera nödvändiga anpassningar för varje elev. Utgå från en dialog med eleven (och i vissa fall vårdnadshavare). Dokumentera överenskomna anpassningar skriftligen. Anpassningar kan handla om:
- Anpassade arbetstider eller raster
- Möjlighet till vila eller återhämtning
- Särskilda instruktioner eller stödpersoner
- Utrustning eller hjälpmedel
Säkerhetsrutiner på praktikplatsen
Elevens säkerhet måste prioriteras. Se till att vikten av tydliga rutiner för hur man hanterar medicinska nödsituationer kommuniceras till praktikplatsen. Ta reda på hur man hanterar medicinska nödsituationer på arbetsplatsen i dagsläget?
Det bör finnas:
- En plan för medicinska nödsituationer, till exempel anfall, allergichock, lågt blodsocker
- Tydlig kommunikation mellan skolan, praktikplatsen och eleven om vad som gäller
- Kontaktperson (oftast handledaren) på praktikplatsen som vet vad som ska göras
Informera praktikplatsen
Arbetsgivaren/handledaren måste få relevant information efter samtycke med eleven/vårdnadshavaren– utan att röja mer än nödvändigt – om elevens behov och anpassningar som behövs. Det kan till exempel handla om:
- Vad som utlöser ett astmaanfall
- Hur man känner igen tecken på lågt blodsocker
- Hur struktur och tydlighet underlättar för en elev med autism
Rådgör med elevhälsan eller elevens behandlande läkare om vem som ska informera praktikplatsen och vilken typ av information som är väsentlig för just denna elev. Tänka på att fundera över eventuella miljöanpassningar, anpassningar av arbetsuppgifter och hur detta ska kommuniceras.
Kommunikation med elever och vårdnadshavare:
En öppen dialog före, under och efter APL-perioden skapar trygghet och förebygger problem. Avstämningar kan ske via mentor eller elevhälsan. Regelbundna avstämningar kan hjälpa till att identifiera eventuella problem och justera anpassningar efter behov.
Inkludering
Alla elever – oavsett funktionsförmåga – har rätt till en inkluderande och respektfull miljö. Ta reda på hur praktikplatsen arbetar med inkludering.