Listen

Jobbsök

Här hittar du information om möjligheter och risker i olika yrken.

Filtrering

Asfaltsläggare också kallad beläggningsarbetare arbetar med asfaltering, anläggning, underhåll och reparation av vägytor eller uppfarter. Man arbetar med asfaltering av parkväg, stora vägar i öppet landskap, garageutrymmen, bro och tunnel. Detta kan innebära hårt arbete och högt tempo samt långa arbetsdagar periodvis.

Se mer

Bagaren kan både arbeta inom en större industri eller på ett mindre bageri. Hen arbetar ofta på natten eller från tidig morgon. I arbetet hanteras mjöl som dammar vilket kan orsaka och förvärra astma. Handtvätt, mjöl och kryddor irriterar huden och kan ge allergi och eksem.

Se mer

Bartendern arbetar i regel på kvällar och nätter. Hen blandar drinkar och serverar drycker till gästerna på restauranger, barer och pubar. Man hanterar flera allergiframkallande råvaror som jordnötter och citrusfrukter. Det är ofta en livlig och stressig miljö där man träffar många människor. Man hanterar alkohol vilket kan vara ett problem för vissa individer.

Se mer

Bergarbetaren kan arbeta både i gruvor och i dagbrott ovan jord. Arbetet kan både vara fysiskt och/eller innebära att man kör en maskin.

Se mer

Betongarbetare har till uppgift att armera och gjuta och efterbehandla betongkonstruktioner. Som betongarbetare kan man vara på olika arbetsplatser och ha varierade arbetsuppgifter i de olika uppdragen som man arbetar i. En vanlig arbetsuppgift är att gjuta och armera betongplattor till husgrunder, golv och broar. Numera blir det allt vanligare med förtillverkade betongelement som väggar och fasadelement som betongarbetaren tar hand om och monterar på plats.

Se mer

Här kan du läsa om yrkena; bilskadereparatörer,  personbils- lastbils- och maskinmekaniker . En bilmekaniker utför felsökningar, reparerar tekniska fel och utför service på bilar. I och med utvecklingen av fordonen så har även yrket förändrats och innebär allt mer arbete med teknisk avläsning och datorer.

Se mer

Bilplåtslagaren lagar krockade och skadade fordon, Ibland lagar de skador och ibland gör de helt nya plåtar. Arbetet avslutas ofta med att den lagade eller nya delen lackeras.

Se mer

En biomedicinska analytiker jobbar i ett laboratorium med att förbereda och analysera prover, de kan också jobba med forskning. Stora arbetsgivare är till exempel läkemedelsföretag, sjukhus och universitet.

Se mer

Släcka bränder, hjälpa till vid olycksplatser men också mycket annat ingår i brandmännens arbetsuppgifter. Det är ett omväxlande arbete, men det innebär också stora risker. Hälsan är viktig för att klara av jobbet, och har du astma kan du inte bli brandman. På grund av den fysiska och psykiska belastningen finns det många krav på din hälsa för att du ska kunna bli brandman; du får bland annat inte lida av hjärt- och kärlsjukdomar, svårare led- och skelettsjukdomar, sjukdomar som kräver regelbunden medicinering och/eller regelbunden dygnsrytm, insulinbehandlad diabetes, epilepsi, lungsjukdomar, behandlad astma och vissa typer av allergiska besvär. Du får inte heller ha någon psykisk funktionsnedsättning till exempel ADHD, Autism, Aspergers eller Tourettes syndrom) .

Se mer

Djurskötare arbetar till exempel i djurparker, i forskningslaboratorier, på hunddagis, i djuraffärer eller på lantbruk. Där tar de hand om djuren genom att hålla rent, ge dem mat och kontrollera att de är friska.

Se mer

Att arbeta som dykare kan innebära många saker, allt från att svetsa oljeborrplattformar till att studera växtlivet i en tempererad sjö.

Se mer

Elektriker installerar och reparerar allt från elnät till hissar och tvättmaskiner. Elektricitet är dock inte det enda som är riskabelt i jobbet. Man kan också få eksem och astma, men det går att minska risken för att drabbas. Säkerheten är viktig och kräver att du är noggrann.

Se mer

Florister arbetar oftast i blomsterbutik där de säljer blommor och växter, och gör buketter och andra blomsterarrangemang. Florister blöter ofta ned händerna, och det kan ge handeksem. Blommor kan också ha starka dofter och framkalla allergi.

Se mer

Här kan du läsa om yrkena flyg- och maskinmekaniker. Som flygmekaniker arbetar man framför allt med underhåll av flygplan före och efter flygning vilket också inkluderar felsökning, tillsyn och reparationer. Maskinmekaniker utför också felsökning, service samt reparationer av större och tyngre samt mobila fordon.

Se mer

Frisöryrket är kreativt men tyvärr inte helt riskfritt. Den största faran är risken för handeksem och allergier.

Se mer

Som golvläggare arbetar man med att lägga olika sorters golv, både vid nyproduktion och vid renovering. Det finns många olika typer av golv vilket innebär att arbetet kan vara varierande. Det är ett praktiskt yrke där du arbetar med dina händer, och en känsla för färg och form är en fördel då det är ett kreativt arbete. I yrket används många olika material och produkter, vilket kräver kunskap om hur de ska användas och när de är lämpliga att använda. I vissa moment används även verktyg som kan vibrera och bullra.

Se mer

Hovslagare arbetar med hovvård av hästar bl a genom verka (forma) och att sätta skor på hovarna. Eftersom hoven ständigt växer måste en häst verkas och skos med ca 6-8 veckors mellanrum. Arbetet kräver noggrannhet och precision. Även annat som sprickor i hoven eller sk hovböld behandlas av hovslagare. Hovslagare arbetar oftast som egna företagare.

Se mer

En hudterapeut ger behandlingar och lär ut hur kunderna ska sköta sin hud. Att tvätta händerna ofta kan ge dig eksem om du är känslig. För vissa kan även de doftande oljorna och krämerna bli påfrestande för luftvägarna.

Se mer

Efter bygg- och anläggningsprogrammet kan man till exempel arbeta som håltagare inom byggbranschen. Håltagare gör hål genom olika tjocka betongkonstruktioner, tegel, sten eller andra hårda material. Hål och öppningar kan behövas i både nya byggnader och vid ombyggnation till exempel för dragning av rör, elkablar och ventilationstrummor. Vanliga uppgifter är borrning samt vägg- och golvsågning. Arbetet sker med diamantborrar och olika specialsågar. Håltagare använder fler olika maskiner för att utföra arbetet och vet hur maskinerna ska användas och underhållas. I regel är det håltagaren som gör i ordning efter utfört arbete, vilket innebär att tunga maskiner och betong kan behöva flyttas och transporteras bort.

Se mer

1/4