Listen

Jobbsök

Här hittar du information om möjligheter och risker i olika yrken.

Filtrering

Bagaren arbetar ofta på natten och hanterar mjöl som dammar vilket kan orsaka och förvärra astma. Handtvätt, mjöl och kryddor irriterar huden och kan ge allergi och eksem.

Se mer

Bartendern blandar drinkar och serverar drycker till gästerna på restauranger, barer och pubar. Det är ofta en livlig och stressig miljö där man träffar många människor under ett arbetspass. Man hanterar också ämnen kan ge problem i jobbet.

Se mer

Här kan du läsa om yrkena; bilskadereparatörer,  personbils- lastbils- och maskinmekaniker .

Se mer

Släcka bränder, hjälpa till vid olycksplatser men också mycket annat ingår i brandmännens arbetsuppgifter. Det är ett omväxlande arbete, men det innebär också stora risker. Hälsan är viktig för att klara av jobbet, och har du astma är det svårt att bli brandman. På grund av den fysiska och psykiska belastningen finns det många krav på din hälsa för att du ska kunna bli brandman; du får bland annat inte lida av hjärt- och kärlsjukdomar, svårare led- och skelettsjukdomar, sjukdomar som kräver regelbunden medicinering och/eller regelbunden dygnsrytm, insulinbehandlad diabetes, epilepsi, lungsjukdomar, behandlad astma och vissa typer av allergiska besvär. Du får inte heller ha någon psykisk funktionsnedsättning (t ex ADHD, Autism, Aspergers eller Tourettes syndrom) .

Se mer

Djurskötare arbetar till exempel i djurparker, i forskningslaboratorier, på hunddagis, i djuraffärer eller på lantbruk. Där tar de hand om djuren genom att hålla rent, ge dem mat och kontrollera att de är friska.

Se mer

Elektriker installerar och reparerar allt från elnät till hissar och tvättmaskiner. Strömmen är dock inte det enda som är riskabelt i jobbet. Man kan också få eksem och astma, men det går att minska risken för att drabbas.

Se mer

Florister arbetar oftast i blomsterbutik där de säljer blommor och växter, och gör buketter och andra blomsterarrangemang. Florister blöter ofta ned händerna, och det kan ge handeksem. Blommor kan också ha starka dofter och framkalla allergi.

Se mer

Frisöryrket är tyvärr inte helt riskfritt. Den största faran är risken för handeksem eller allergier.

Se mer

En hudterapeut får andra att må bra genom sina händer och sin kunskap om hud och kropp, ger behandlingar och lär ut hur kunderna ska sköta sin hud. Att tvätta händerna ofta kan ge dig eksem om du är känslig. För vissa kan även de doftande oljorna och krämerna bli påfrestande för luftvägarna.

Se mer

Här hittar du information om möjligheter och risker i olika yrken.

Se mer

Som kallskänka skapar du kalla rätter och desserter – ett varierande och stressigt yrke. Många handtvättar och kontakt med starka ämnen i livsmedel gör att en del kallskänkor får eksem och allergi. Om du har haft problem med böjveckseksem tidigare är det bra att ta reda på vad jobbet innebär innan du väljer denna bana.

Se mer

Den som har ont i ryggen eller nacken, ischias eller huvudvärk ofta, kan få hjälp av en kiropraktor. Med exakta handgrepp justerar och manipulerar kiropraktorn kroppens leder så att de hamnar rätt igen. Arbetet innebär mycket kroppskontakt.

Se mer

Som kock arbetar du skapande med kött, fisk och grönt – ett varierande och stressigt yrke. Många handtvättar och kontakt med starka ämnen i livsmedel gör att en del kockar får eksem eller allergi. Om du har haft problem med sånt tidigare kan det vara idé att tänka en extra gång innan du väljer denna bana.

Se mer

Kakor, tårtor och desserter är konditorns specialitet. Flinka fingrar och en konstnärlig ådra är bra att ha för att kunna göra både vackra och goda bakverk. Kladdig kaksmet och många handtvättar kan ge handeksem, och mjölet som dammar i lokalen kan orsaka och förvärra astma.

Se mer

Att vara lantbrukare är fritt och omväxlande, men gården måste också skötas varje dag, året runt. Det är bra att kunna lite av varje, från bokföring till att hantera maskiner, ta hand om djur och skyffla hö. Många sysslor på bondgården kan tråkigt nog orsaka allergi, astma och eksem.

Se mer

1/2